Mainos

Kosovossa palataan Ahtisaaren suunnitelmaan

Kosovon ja YK:n liput

Muun muassa Venäjä vastustaa mallia, jossa Kosovolle annettaisiin vähitellen itsenäisyys.

Kosovon albaanijohtajat vaativat selkeää ratkaisua maakunnan tulevaisuudelle. Niin sanotun yhtenäisyysryhmän tuoreen julkilausuman mukaan Kosovon kansa haluaa kahdeksan vuotta kestäneen epävarmuuden jälkeen selkeyden maakunnan tulevasta asemasta.

Presidentin, pääministerin ja parlamentin puhemiehen muodostama ryhmä ehdottaa paluuta Martti Ahtisaaren viime keväisen hallintomallin toteuttamiseen. Länsidiplomaatit toteavat myös, että Kosovon neuvotteluissa palataan lähtöruutuun. Koska neljä kuukautta kestäneet ns. troikan johtamat neuvottelut (USA-EU-Venäjä-Serbia ja Kosovo) päättyivät tuloksettomina, palataan Ahtisaaren suunnitelmaan, jossa Kosovolle annetaan valvottu ja asteittain lisääntyvä itsenäisyys. Valvojana toimii EU:n asettama hallinto.

Venäjä vastustaa paluuta malliin ja vaatii neuvottelujen jatkamista. Mallin toteuttamisen laillisuudesta ollaan erimielisiä. Malli perustuu YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaan 1244, jota EU:n huippukokouksen on tulkittava löyhästi.

Ensi viikolla Brysselissä huippukokouksen odotetaan julistavan, että EU ottaa vastuun Kosovosta, koska YK:n johtamat neuvottelut ovat päättyneet.

Osapuolet pitävät periaatteistaan tiukasti kiinni

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ja Serbian hallitus vaativat tänään neuvottelujen jatkamista ja uutta päätöslauselmaa. Jatkaminen on albaanien ja useimpien länsimaiden mielestä mahdotonta, sillä kumpikaan osapuoli ei näytä olevan halukas muuttamaan tiukkoja periaatteitaan.

Kosovon albaanienemmistö vaatii edelleen täyttä itsenäisyyttä mutta sen emämaa Serbia suostuu vain laajaan autonomiaan.

Kosovon status-kysymyksen vieminen uudelleen YK:n turvallisuusneuvostoon ei sekään edistäisi neuvotteluja, koska Venäjä estäisi veto-oikeudellaan kaikki itsenäisyyteen johtavat hallintomallit. Juuri Venäjän ennakoidun vastustuksen takia Ahtisaaren viime huhtikuussa valmistunutta ehdotusta ei edes viety turvallisuusneuvoston käsiteltäväksi.

Nyt tulkittaneen, että päätöslauselma 1244 antaa mandaatin vastuun siirtämisestä EU:lle. Päätöslauselma ei määrää Kosovon tulevaisuuden asemasta, vaan se säädettiin aikanaan lopettamaan sodan.

Raportti kuvaa tuloksettomia neuvotteluja

EU:n ulkoministerit valmistelevat huomenna Kosovo-julistusta perjantain huippukokoukselle. Samaan aikaan YK valmistautuu siirtämään vastuun EU:lle. Saksalaisdilpomaatti Wolfgang Ischingerin johtaman troikan neuvotteluraportti oli määrä luovuttaa YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moonille huomenna, mutta tiettävästi se luovutetaan jo tänä iltana.

Virallisesti turvallisuusneuvosto käsittelee raporttia vasta reilun viikon kuluttua, kun raportti on käännetty kaikille YK:n virallisille kielille. Julkisuuteen jo vuotanut raportti ei tarjoa mitään ratkaisua Kosovon asemaan - se kuvailee vain yksityiskohtaisesti 120 päivää jatkuneita neuvotteluja, joissa ei edistytty lainkaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.