Kosovon serbit äänestävät itsenäisyydestä piittaamatta

Kosovon serbivähemmistö aikoo uhmata sunnuntaina Kosovon itsenäistymistä äänestämällä Serbian vaaleissa ikään kuin itsenäisyysjulistusta ei olisi annettukaan.

Vaaliuurnat ja -lipukkeet toimitetaan Serbiasta, ja vaalihuoneistojen on määrä avautua aikaisin aamulla kuten Serbiassakin.

Mitrovican kaupungin serbiosassa kampanjajulisteita on vaalien aattona liimattu lähes kaikkialle.

Selvimmin kaduilla näkyy radikaalien ja kansallismielisten viesti. Sovitteleville ja EU-myönteisille poliitikoille ei kaupungissa juuri heru ääniä.

- Äänestän radikaaleja, koska he antavat toivoa siitä, että serbit voivat selviytyä Kosovossa, torimyyjä Rajka Manojlovic summaa.

YK:n mukaan serbien omatoiminen äänestys Kosovon puolella on laitonta, koska vain YK:lla on oikeus järjestää vaaleja alueella. Kosovon albaanihallinto on samaa mieltä, mutta ei aio yrittää estää äänestystä väkisin.

Sunnuntaina järjestetään sekä ennenaikaiset parlamenttivaalit että paikallisvaalit. Etenkin paikallisvaalien järjestämistä Kosovossa on pidetty ongelmana, koska Kosovoon ei saisi syntyä serbien omaa varjohallintoa keskushallinnon rinnalle.

Maltillisilla vaikeaa

Serbian EU-suuntauneen ja maltillisen presidentin Boris Tadicin tukijat ovat Mitrovicassa harvassa, vaikka varsinaisen Serbian puolella vaalitaisto maltillisten ja radikaalien välillä on tasainen.

- Kosovossa ihmisille on helppo myydä radikaalien viesti siitä, että serbejä kohdellaan väärin ja ulkomaailma on heitä vastaan, Tadicin hengenheimolainen Oliver Ivanovic selvittää.

Hän on itse ehdolla parlamenttivaaleissa, mutta myöntää, että kampanjointi on ollut vaikeaa.

Ivanovic ei itsekään hyväksy Kosovon itsenäisyyttä, mutta korostaa, että serbien ja albaanien on pakko alkaa jossain vaiheessa taas kommunikoida keskenään. Muuten käytännön elämä käy mahdottomaksi.

Hän paheksuu samalla EU:n hätäilyä Kosovon tunnustamisessa, sillä itsenäistyminen on kärjistänyt serbien mielipiteitä.

- Jos nyt yrittäisin neuvotella albaanien kanssa, olisin serbien silmissä pahin mahdollinen maanpetturi, hän hymähtää.

Pattitilanne edessä

Toistaiseksi serbit jättävät uuden Kosovon yleisemminkin huomiotta. Ulkomaailma seuraa pattitilannetta lähinnä hämmentyneenä. Samalla serbialueita uhkaa oikeudellinen tyhjiö.

Oikeuslaitos ei esimerkiksi pyöri tällä hetkellä Mitrovicassa lainkaan.

Lisäksi paikallisillekin tuntuu olevan täysin epäselvää, kuka serbiosien poliisivoimia johtaa. Toistaiseksi poliiseja näyttää kuitenkin olevan.

- Jos tavallinen ihminen joutuu nyt auto-onnettomuuteen tai ryöstetyksi, hän voi kyllä ilmoittaa asiasta poliisille. Sen jälkeen ei tapahdu mitään, koska oikeudenkäyntejä ei ole, paikallinen yrittäjä Andrija Mijanovic ihmettelee päätään puistellen.

Rehn kehottaa serbejä valitsemaan Euroopan

Euroopan unionin laajentumiskomissaari Olli Rehn kehottaa Serbian äänestäjiä valitsemaan Euroopan sunnuntain parlamenttivaaleissa.

- Enemmistö serbian kansalaisista kannattaa maan EU-jäsenyyttä, ja toivon, että se heijastuu vaaleissa, Rehn sanoo.

Rehnin mukaan on sekä unionin että Serbian etu, että maa pysyy EU-tiellä ja jatkaa uudistuksia. Vaaleista odotetaan tiukkaa taistoa EU-myönteisten maltillisten ja kansallismielisten radikaalien välillä.

EU on vaalien alla pyrkinyt vahvistamaan Eurooppa-myönteisiä puolueita muun muassa allekirjoittamalla yhteistyösopimuksen Serbian kanssa ja lupaamalla edistää maan viisumivapautta.

- Nämä ovat vahvoja signaaleja siitä, että serbeillä on eurooppalainen tulevaisuus, Rehn arvioi.

Yhteistyösopimus on ollut Serbiassa raju vaaliteema, sillä kansallismieliset eivät hyväksy koko tekstiä. Heidän mielestään maltillinen presidentti Boris Tadic myy sopimuksella Kosovon, jonka itsenäistymisen suurin osa EU-maista on tunnustanut.

EU on painottanut, ettei yhteistyösopimus liity Kosovon asemaan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat