Mainos

Kosovon rauhanturvakiistassa päästiin sopuun

Venäjä ja Nato ovat onnistuneet ratkaisemaan uusimmat erimielisyydet venäläisten roolista Kosovon rauhanturvaoperaatiossa.

Myös Nato vahvisti illalla päämajassaan Brysselissä, ettei venäläisjoukkojen lähettämiselle ole sotilaallisia esteitä.

-Teoriassa venäläisjoukot voivat nyt lähteä Kosovoon minä hetkenä hyvänsä, Venäjän puolustusministeriön tiedottaja sanoi.

Hänellä ei kuitenkaan ollut tietoa siitä, kuinka pian lähtökäsky annettaisiin. Puolustusministeriö ei antanut tarkempia tietoja Moskovassa käytyjen keskustelujen tuloksista, mutta sen mukaan Kosovon pääkaupungissa Pristinassa sijaitseva lentokenttä on nyt valmiina vastaanottamaan venäläisiä rauhanturvaajia kuljettavia koneita.

Naton sotilasvaltuuskunta saapui eilen Moskovaan keskustelemaan "teknisistä kysymyksistä", jotka olivat estäneet venäläisjoukkojen siirtymisen Kosovoon.

Venäjän oli määrä lähettää lisää rauhanturvaajia Kosovoon jo eilen, mutta Yhdysvallat ja Nato estivät sen pyytämällä Jugoslavian naapurimaita kieltämään ilmatilansa käytön venäläisiltä lentokoneilta. Naton mukaan Venäjän ei annettu lähettää lisää joukkoja Kosovoon ennen kuin kaikista yksityiskohdista olisi sovittu.

Venäläiset taas sanoivat luulleensa, että joukkojen sijoittamisen yksityiskohdista sovittiin jo Helsingin neuvotteluissa viime kuussa.

Venäjällä on Kosovossa vain muutama sata sotilasta, jotka ovat sijoittuneet Pristinan lentokentälle. Venäjä lähetti noin 200 sotilasta Serbian kautta Kosovoon 12. kesäkuuta ennen kuin Nato tai kukaan muukaan osasi sitä odottaa.

Kaiken kaikkiaan Venäjä aikoo sijoittaa Kosovoon 3 600 miehen vahvuisen joukon. Venäjä ei kuitenkaan halua, että sen joukot ovat Naton komennossa. Se on suostunut vain siihen, että joukot toimivat Kosovossa Nato-maiden valvomilla alueilla.
(STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.