Kosovon kriisistä ympäristötuhoja

Kosovon kriisi on saastuttanut ympäristöä sekä Serbian että Kosovon alueilla.

Ensimmäiset alustavat tiedot ympäristötuhoista on saatu, kun YK:n alaiset arviointiryhmät ovat aloittaneet työnsä sota-alueella. Tuhoista on keskusteltu tänään Helsingissä EU:n epävirallisessa ympäristöministerikokouksessa.
Yhdeksi merkittäväksi puheenaiheeksi nousivat Kosovon kriisistä aiheutuneet ympäristötuhot.

Kosovossa on vaurioitunut lähinnä rakennuksia, siltoja, rakenteita ja siellä joudutaan ympäristön puolesta katsomaan puhtaan juomaveden puute, jätehuolto, jätevesien puhdistus, kertoo paikalla käynyt YK:n Kosovotyöryhmän puheenjohtaja Pekka Haavisto. Kosovossa joudutaan rakentamaan tyhjästä koko ympäristöhallinto. Työn hoitavat Euroopan Unionin kanssa Kfor-joukot ja YK:n hallinto.

Serbien puolella ympäristötuhojen laajuutta on vaikeampi arvioida, sillä Nato keskitti suuren osan iskuista teollisuuslaitoksiin, sanoo Haavisto. Siellä tulee vastaan vakavat tuhot teollisuuslaitoksissa. Pantsevossa ja Novisadissa, jotka ovat öljynjalostamoja tai Krakevenajissa, joka on autotehdas. Ne vastaavat tällaisia yksittäisiä keskikokosia tai suuria kemian tehtaan onnettomuuksia.

Haaviston mukaan Pantsevossa elohopeaa oli lätäköittäin maassa kohteen ympärillä. Meille kerrottiin, että kahdeksan tuhatta kiloa elohopeaa vapautui, kun tehdas räjähti. Jokainen ympäristöasiantuntija ymmärtää silloin, että on vakavasta ympäristöonnettomuudesta silloin kysymys, Haavisto sanoo.

YK:n alaisuudessa toimiva Kosovo-työryhmä saa arviointityönsä valmiiksi syys-lokakuun vaihteessa. Raportti tuo ympäristönäkökulman kriisialueen jälleenrakentamiseen.
(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat