Mainos

Kosovon albaanit uhittelevat jälleen itsenäisyysjulistuksella

Serbia uhkasi heti tuoreeltaan vastatoimilla, jos Kosovo julistautuu itsenäiseksi. Kosovo on Serbian albaanienemmistöinen maakunta.

Kosovon albaanihallitus uhkaa jälleen julistaa Kosovon itsenäiseksi, jos YK:n turvallisuusneuvostossa ei synny sopua Serbian maakunnan asemasta.

Serbia puolestaan uhkasi jälleen tänään vastatoimilla, jos Kosovo julistautuu itsenäiseksi. Serbian ulkoministeri Vuk Jeremic ei halunnut kuitenkaan täsmentää, mitä vastatoimet olisivat.

Kosovon pääministeri Agim Ceku sanoi, että itsenäisyysjulistus esitettäisiin "yhteistyössä kansainvälisten ystäviemme ja liittolaistemme kanssa ja samalla pyydettäisiin tunnustusta EU:lta ja Yhdysvalloilta".

Wienissä käynnistettiin eilen uusia neuvotteluja Kosovon tulevaisuudesta. Neuvottelut alkoivat, kun YK:n turvallisuusneuvosto ei Venäjän vastustuksen vuoksi kyennyt yksimielisesti hyväksymään presidentti Martti Ahtisaaren suunnitelmaan Kosovon "valvotusta itsenäisyydestä".

Kosovossa pidetään vaalit marraskuussa

Kosovon albaanimaakunnassa pidetään parlamentti- ja paikallisvaalit marraskuussa.

Vaalien järjestämisestä on sovittu albaanipoliitikkojen ja maakunnan YK-hallinnon kesken. YK:n hallintojohtaja Joachim Rücker ilmoitti vaalien pitämisestä 17. marraskuuta sen jälkeen kun albaanipoliitikot olivat esittäneet vaalien järjestämistä lain edellyttämällä tavalla.

Vaalit saattavat kiristää poliittisia jännitteitä maakunnassa, joka pyrkii itsenäistymään Serbiasta. Serbia vastustaa Kosovon itsenäistymistä.

Rücker on varoittanut aiemmin, että vaaleja saatettaisiin lykätä, jos ne näyttävät uhkaavan neuvotteluja Kosovon tulevasta asemasta.

Osa albaanipoliitikoista olisi halunnut lykätä vaaleja siksi kunnes maakunta on saavuttanut itsenäisyyden. Vaalien järjestämistä ajallaan perusteltiin sillä, että parlamentin toimikauden pidentäminen poikkeuslailla olisi vienyt uskoa parlamentin toiminnan lainmukaisuuteen.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.