Mainos

Kosovo: Siviilit pakenevat, Naton koneet valmiudessa

Sotilasliitto Naton koneet pysyivät hälytysvalmiudessa tänään, kun Rambouillet'n linnassa yritettiin jatkoajalla saada aikaan Kosovon rauhansopimus.

Kosovossa sadat albaanisiviilit pakenivat uusien taistelujen tieltä Studencanen kylästä. Serbijoukot tulittivat kylää, kun sieltä oli serbien mukaan hyökätty poliisisaattuetta vastaan.

Rambouillet'n linnassa lähellä Pariisia jatketaan rauhanneuvotteluja tiistaihin kello 16:een Suomen aikaa saakka. Edellinen määräaika umpeutui eilen, mutta sitä jatkettiin, koska sekä Jugoslavian että Kosovon albaanien neuvottelijat halusivat jatkoaikaa.

Rauhanneuvottelujen amerikkalaiset neuvottelijat suhtautuvat kuitenkin uutistoimisto Reutersin mukaan epäillen siihen, että Jugoslavia saadaan taivuteltua rauhansopimuksen hyväksymiseen. Albaanineuvottelijat sen sijaan allekirjoittavat Rambouillet`ssa esitetyn rauhansopimusehdotuksen, uskovat amerikkalaiset.

Erimielisyydet ovat lisääntyneet rauhanvälitystä johtavan ns. yhteysryhmän maiden kesken, kerrottiin amerikkalaisista lähteistä. Yhdysvallat, Britannia, Ranska ja Saksa syyttävät rauhanneuvottelujen umpikujasta ennen muuta Jugoslaviaa. Italia katsoo Jugoslavian ja albaanien olevan yhtä lailla syypäitä umpikujaan, kun taas Venäjä tukee täysin serbejä, perinteisiä suojattejaan.

-Venäläiset ja serbit pelaavat yleensäkin samassa joukkueessa. Ikävä kyllä tähän pikku ryhmään on nyt liittynyt myös Italian valtuuskunta, kertoi eräs amerikkalaisviranomainen.

Jugoslavia on hyväksynyt rauhansopimuksen poliittiset määräykset, mutta vastustaa edelleen Naton rauhanturvaajien lähettämistä Kosovoon valvomaan sopimuksen täytäntöönpanoa.

Rauhansopimusehdotuksen mukaan Kosovon albaanit saavat itsehallinnon, mutta Kosovo pysyy Jugoslavian osana. Albaanit vaativat Rambouillet'n neuvotteluissa diplomaattilähteiden mukaan, että kolmivuotisen itsehallintokauden jälkeen Kosovossa olisi järjestettävä kansanäänestys täydestä itsenäistymisestä.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.