Kosovo boikotoi Tukholmassa järjestettävää kirjallisuuden Nobel-seremoniaa Handken palkitsemisen vuoksi

10:21
Nobelin rauhanpalkinnon sai tänä vuonna Etiopian pääministeri Abiy Ahmed.

Kosovo aikoo boikotoida Nobelin palkintojen jakoseremoniaa Tukholmassa ensi viikolla.

Kosovon ulkoministeri Behgjet Pacolli tviittasi, että on ohjeistanut maansa suurlähettilästä boikotoimaan itävaltalaisen kirjailijan Peter Handken palkinnonjakoa.

Handken palkitseminen kirjallisuuden Nobelilla on herättänyt runsaasti arvostelua, koska tämä antoi tukensa serbeille Jugoslavian hajoamissodissa.

Nobelin kirjallisuuspalkinnon saajasta päättää Ruotsin akatemia. Sen jäsen, historioitsija Peter Englund on myös ilmoittanut jättävänsä väliin Nobel-viikon tapahtumia vastalauseena Handken palkitsemiselle.

Handke ei lauantaina pitämässään Nobel-luennossa puuttunut tulenarkaan Serbia-aiheeseen. Sen sijaan hän puhui muistojen merkityksestä työssään. Kotikylän ihmiset ja äidin kertomukset antoivat hänelle sysäyksiä kirjailijanuralle.

Luentotilaisuuteen ei päästetty toimittajia. Nimetön lähde kertoi uutistoimisto AFP:lle, että tämä johtui turvallisuussyistä. Nobel-komitea kuitenkin välitti luentotilaisuuden katsojille.

Nobelin palkinnot jaetaan ensi tiistaina Tukholmassa lukuun ottamatta rauhanpalkintoa, joka jaetaan Oslossa.

Kirjallisuuden palkintoja jaetaan tällä kertaa kahdelle kirjailijalle, koska palkinto jäi vuosi sitten jakamatta Ruotsin akatemian skandaalisotkun vuoksi. Toinen palkinnon saajista on puolalainen Olga Tokarczuk.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja