Runoilija Louise Glück nappasi Nobelin kirjallisuuspalkinnon

Nobelin tämänvuotisen kirjallisuuspalkinnon saa yhdysvaltalainen runoilija Louise Glück.

Glückin nimi ei ollut mukana ennakkoveikkailuissa mahdollisesta voittajasta.

Glück on syntynyt New Yorkissa vuonna 1943.

Nobel-komitean palkintoperustelujen mukaan Glückillä on runollinen ääni, josta ei voi erehtyä, ja se tekee koruttomalla kauneudellaan yksilöllisestä olemassaolosta yleismaailmallista.

– Glück kuuluu amerikkalaisen nykykirjallisuuden huomattavimpiin lyyrikoihin. Hänen tuotannossaan on myös paljon huumoria ja nokkeluutta, kertoi Nobel-komitean puheenjohtaja Anders Olsson.

Koronapandemian takia seremoniaa seurattiin vain televisiosta

Koronapandemian takia Tukholmassa ei joulukuussa ole tavanomaisia Nobel-juhlia, vaan niiden sijaan järjestetään televisioitava palkintoseremonia, johon palkinnonsaajat osallistuvat kotimaistaan.

Nobelin kirjallisuuspalkinto on myönnetty vuodesta 1901.

Viime vuonna jaettiin kahden vuoden palkinnot

Viime vuonna jaettiin poikkeuksellisesti sekä vuoden 2018 että vuoden 2019 kirjallisuuspalkinto. Kirjallisuuden Nobel-palkinnon jakamista lykättiin vuonna 2018 ensimmäistä kertaa toisen maailmansodan jälkeen. Se johtui palkinnosta päättävää Ruotsin akatemiaa ravistelleista skandaaleista.

Viimevuotinen valinta herätti kritiikkiä

Viime vuonna itävaltalaisen Peter Handken valinta kirjallisuuspalkinnonsaajaksi herätti arvostelua. Hän on ollut kiistelty henkilö, koska tuki serbejä 1990-luvun Jugoslavian hajoamissodissa.

Suuri meteli nousi myös vuonna 2006, kun Handke puhui sotarikoksista syytetyn Serbian entisen presidentin Slobodan Milosevicin hautajaisissa.

Kirjallisuuspiireissä onkin arvuuteltu, tekeekö Ruotsin akatemia yhtä kiistanalaisen päätöksen tänä vuonna.

Dagens Nyheter -lehden kulttuuritoimituksen päällikkö Björn Wiman uskoo, että palkinto myönnetään nyt naiskirjailijalle, joka tulee Euroopan ulkopuolelta ja jonka ansioita ei voida kyseenalaistaa kirjallisten tai ideologisten syiden perusteella.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja