Vuosien 2018 ja 2019 Nobelin kirjallisuuspalkinnon saajat paljastettu

Nobelin kirjallisuuspalkinnot jaetaan – MTV seuraa suorana 10:36
MTV Uutiset Live seurasi suorana, kun palkinnonsaajat julkistettiin

Tämän ja viime vuoden Nobelin kirjallisuuspalkinnon saavat puolalainen Olga Tokarczuk ja itävaltalainen Peter Handke. Tokarczuk saa viimevuotisen palkinnon ja Handke tämänvuotisen.

Tokarczukia, 57, pidetään yhtenä merkittävimmistä puolalaisista nykykirjailijoista. Hän sai viime vuonna Man Booker International -palkinnon teoksestaan Vaeltajat. Hän on saanut myös Puolan merkittävimmän kirjallisuuspalkinnon Niken.

Ruotsin akatemia perusteli Tokarczukin palkitsemista tämän "kerronnallisella mielikuvituksella, joka edustaa ensyklopedisella intohimolla rajojen rikkomista elämänmuotona".

Tokarczukilta on suomennettu kolme teosta.

Handke, 76, on kirjoittanut romaaneja, runoja, näytelmä- ja elokuvakäsikirjoituksia sekä käännöksiä. Suuri yleisö tuntee hänet elokuvasta Berliinin taivaan alla, jonka hän käsikirjoitti ohjaaja Wim Wendersin kanssa.

Akatemia palkitsi Handken "vaikuttavasta työstä, joka on tutkinut kielellisellä nerokkuudella inhimillisen kokemuksen reuna-alueita ja erityispiirteitä".

Handkelta on suomennettu toistakymmentä teosta.

Palkinto jäi jakamatta viime vuonna

Tänä vuonna jaettiin myös viime vuoden kirjallisuuspalkinto, koska kirjallisuuden Nobel jäi viime vuonna kokonaan jakamatta valinnan tekevän Ruotsin akatemian skandaalisotkun vuoksi. Näin ei ollut tapahtunut sitten toisen maailmansodan.

Monimutkaiseen vyyhteen liittyi niin korruptiota, tietovuotoja, taloussotkuja, hyväksikäyttöä kuin akatemian jäsenten riitojakin. Akatemia pyrki päätöksellään palauttamaan luottamusta toimintaansa ja palkintoon.

Lopulta akatemia saatiin ainakin jonkinlaiseen järjestykseen, kun sen sääntöjä ja kokoonpanoa rukattiin uuteen uskoon. Jäsenyydet eivät enää ole pysyviä, ja palkinnon rahoittavan Nobel-säätiön vaatimuksesta muun muassa akatemian sihteerinä aiemmin toiminut Horace Engdahl sai lähteä palkintoehdokkaat akatemialle esittelevästä Nobel-komiteasta.

Nobelin kirjallisuuspalkintoa on jaettu vuodesta 1901 lähtien.

 

Lue myös:

    Uusimmat