Mainos

Kosmetiikkajätti L'Oréalille tuomio rotusyrjinnästä

L'Oréal haki naisia töihin tavarataloihin töihin ilmiotuksella, jossa sanottiin, että naisten tulisi olla "BBR". Lyhenne on Ranskassa työnantajien käyttämä koodi valkoihoisista ranskalaisista.

Ranskalainen kosmetiikkayhtiö L'Oréal ja sen tytäryhtiö Garnier on tuomittu rotusyrjinnästä. Syrjintätuomio liittyy lehti-ilmoitukseen, jolla yhtiö haki vuosikymmenen alussa naisia tavarataloihin jakamaan sampoonäytteitä.

Ilmoituksessa haettiin 18-22-vuotiaita naisia, joiden vaatekoko on 38-42. Ilmoituksen mukaan naisten tulisi olla myös "BBR", joka viittaa ranskan kielen sanoihin bleu, blanc ja rouge. Sanat tarkoittavat Ranskan lipun värejä sinistä, valkoista ja punaista, mutta se on Ranskassa myös työnantajien tarkoittama koodi valkoihoisista ranskalaisista.

Koodin käyttöön ilmoituksessa tarttui rasisminvastainen organisaatio SOS-Racisme, joka kanteli syrjinnästä. Ensimmäisessä oikeusasteessa L'Oréal voitti viime syksynä, mutta uuden käsittelyn yritys hävisi.

Garnier ja rekrytoinnissa avustanut yritys saivat 30 000 euron sakot. Lisäksi rekrytointiyrityksen johtaja tuomittiin kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Oikeudenkäynnissä todistaneiden mukaan rekrytoijia oli kehotettu olemaan valitsematta pohjois- tai muuta afrikkalaista alkuperää olevia naisia. Vain neljä prosenttia tehtävään valituista oli muita kuin valkoihoisia ranskalaisia.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Ranskassa suuryritys tuomitaan yrityksestä rekrytoida naistyöntekijöitä rodun perusteella. L'Oréal on ilmoittanut valittavansa tuomiosta.

L'Oréalin omistuksessa on monta kosmetiikkabrändiä kuten Lancome ja The Body Shop. Yhtiön saamasta tuomiosta kertoivat ruotsalainen verkkolehti e24 ja Taloussanomat.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.