Liikennemelu lisää stressiä ja häiritsee unta – näin se pitäisi huomioida rakentamisessa

Jopa 600 000 ihmistä altistuu Suomessa kotonaan EU:n määrittelemillä mittareilla korkealle tieliikennemelun tasolle.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan todellisuudessa altistuneiden määrä on pienempi, koska Suomessa rakennukset ovat viileän ilmaston vuoksi hyvin eristettyjä ja vaimentavat liikennemelua tehokkaasti.

Tieliikenne on merkittävin ympäristömelun lähde Euroopassa. Altistuminen melulle voi aiheuttaa muun muassa stressiä, vähentää viihtyvyyttä ja häiritä unta.

– Ihmisten hyvinvoinnille olisi eduksi, että rakennukset suunniteltaisiin niin, että mahdollisimman moni voisi sijoittaa makuuhuoneensa hiljaisen julkisivun puolelle. Kannattaisi suosia läpitalon huoneistoja tai sellaisia, joissa ikkunat ovat pihan puolelle, sanoo THL:n erikoistutkija TarjaYli-Tuomi.

THL:n mukaan rakennus- ja huoneistorekisteriin olisi hyvä jatkossa lisätä tieto asunnon ikkunoiden suunnasta, jotta kunnissa voitaisiin paremmin arvioida altistuminen liikennemelulle ja ilmansaasteille.

THL:n tutkijoiden artikkeli ilmestyi maanantaina Ympäristö ja terveys -lehdessä. Aineisto perustuu laajaan kyselyyn, joka lähetettiin 16 000 ihmiselle pääkaupunkiseudulla.

Lue myös:

    Uusimmat