Heikkenevä kuulo-, näkö- tai makuaisti voi kertoa dementiariskin noususta

Kuulo ja muut aistit heikkenevät usein iän myötä, mutta tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan heikkeneminen voi myös kertoa dementian riskistä.

Tutkimuksessa seurattiin 1 900 keskimäärin 67-vuotiasta yhdysvaltalaista kymmenen vuoden ajan. Tulosten perusteella muisti ja muut kognitiiviset mielentoiminnot heikkenivät kaksi kertaa todennäköisemmin henkilöillä, joiden kuulo ja näkö olivat selvästi huonontuneet. Myös makuaistin heikkeneminen liittyi sairastumisriskiin.

Vaikka aistien heikkeneminen liittyi kognitiivisten mielentoimintojen heikkenemiseen, dementiaan viittaavia testituloksia sai vain noin 15–24 prosenttia osallistujista, joiden kuulo-, näkö- tai makuaisti oli huonontunut.

Aistien heikkeneminen on yhdistetty muistin heikkenemiseen aiemminkin, mutta niiden yhteisvaikutuksia ei ole juurikaan tutkittu. Todennäköisesti aistien heikentyminen kuvastaa elimistön ja terveydentilan laajempaa heikkenemistä.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat