Tässä iässä kuulo alkaa heikentyä kiihtyvällä tahdilla

Iän myötä käytännössä kaikkien kuulo heikkenee. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella heikkeneminen ei välttämättä etene tasaisesti, vaan se näyttäisi kiihtyvän 90. ikävuoden jälkeen.

Yhdysvaltalaisten tulokset perustuvat 650:n yli 80-vuotiaan kuulotestituloksiin. Tulokset osoittivat, että 90-vuotiaiden kuulo heikkeni selvästi nopeammin kuin 85–89-vuotiaiden tai 80–84-vuotiaiden. Heikkeneminen todettiin sekä korkeilla että matalilla taajuuksilla

Vaikka käytännössä kaikilla osallistujilla oli kuulovika, vain 60 prosenttia heistä käytti kuulolaitetta. Tutkijoiden mielestä se on aivan liian vähän. Kuulolaitteiden avulla moni vanhuksista voisi todennäköisesti paremmin ja olisi toimintakykyisempiä.

Aiemmissa tutkimuksissa huonokuuloisuus on yhdistetty muun muassa muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikkenemiseen. Kuulolaitetta käyttävillä tätä ei havaita.

Suomessa joka viidennellä 70-vuotiaalla ja useammalla kuin joka kolmannella 80-vuotiaalla on ihmisten välistä keskustelua vaikeuttava kuulovika.

Tutkimus julkaistiin yhdysvaltalaisessa JAMA Otalaryngology-Head & Neck Surgery -tiedelehdessä.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Elämää huonokuuloisena

Mitkä merkit kertovat kuulon huonontuneen? Miten kuulon huononeminen vaikuttaa henkiseen hyvinvointiin? Miten nykyaikaiset kuulokojeet ovat edistyneet? Katso video alta.

Elämä huonokuuloisena - apua kuulonparannusleikkauksesta? 25:50

Lue myös:

    Uusimmat