Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Onko sokerille terveellistä korviketta? Hyvänä pitämäsi vaihtoehto voi olla jopa huonompi

Lehtikuva
Julkaistu 06.06.2017 06:15

MTV LIFESTYLE

Moni haluaisi löytää terveellisemmän vaihtoehdon valkoiselle sokerille ruoanlaitossa ja leivonnassa. Onko sellaista? Miksi esimerkiksi hunaja tai agavesiirappi eivät välttämättä ole yhtään sen parempia vaan jopa huonompia vaihtoehtoja?

– Leivontaan hyvin sopivaa sokerin korviketta ei ole oikein löytynyt, laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoi Hyvää Elämää -ohjelmassa.

Esimerkiksi kiisselin kaltaisiin kylmiin jälkiruokiin voi käyttää intensiivimakeuttajiin kuuluvia steviaa tai aspartaamia.

– Markkinoilla on myös stevian ja tavallisen sokerin sekoitus nimeltä steviasokeri – se kyllä käy jossain määrin jonkinlaisiin leivonnaisiin, mutta ei esimerkiksi munan kanssa vaahtoa niin hyvin.

Moni ajattelee, että intiaanisokeri, kookossokeri, hunaja, agavesiirappi tai vaahterasiirappi olisivat hyviä sokerin korvikkeita.

– Kyllä se loppupeleissä on niin, että sokeria ne ovat. Niissä on hyviä ravintoaineita niin mitättömän pieniä määriä, että sillä ei käytännössä ole merkitystä.

Laatikainen huomauttaa myös, että esimerkiksi hunaja ja erityisesti agavesiirappi sisältävät paljon fruktoosia.

– Viime aikoina on opittu, että fruktoosi on näistä sokereista oikeastaan isoilla annoksilla kaikista huonoin. Sikäli agavesiirappi on jopa huonompi kuin tavallinen valkoinen sokeri.

Hyvänä puolena hunajassa ja agavesiirapissa Laatikainen pitää sitä, että ne nostavat verensokeria hitaasti. Monen mielestä ne myös maistuvat paremmalta kuin tavallinen sokeri.

– Mutta sanoisin, että kaikkia sokereita kannattaa käyttää hyvin kohtuullisesti ja vähäisesti, Laatikainen muistuttaa.

Lue lisää hyvän elämän ympäriltä Avun verkkosivuilta.​​​​​​​

Lisää aiheesta:

Onko terveyden kannalta merkitystä, valitseeko sokeroidun vai sokeroimattoman energiajuoman?Uskotko sinäkin näihin? Ravitsemusterapeutti perkaa tavallisia ruokauskomuksia: "Välillä naureskelen sille, välillä näen punaista"”Aspartaami ei ole myrkkyä” – näin paljon light-limua saa juoda päivässäRavitsemusterapeutit varoittavat: Nämä ruoat eivät olekaan terveellisiäKorvaatko sokerin hunajalla terveyshyötyjen toivossa? Ihan turhaan!Ei lisättyä sokeria -merkintä voi olla harhaanjohtava – ”On tärkeää, että ihmiset saavat tietää tästä”
RavitsemusLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Ravitsemus
  • 22.10.08:21
    Ruoka

    Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"

  • 20.10.19:03
    Liikunta

    Näin ehkäiset murtumia – nappaa vinkit oikeanlaiseen liikuntaan

  • 14.10.15:14
    Ruoka

    Kasvisten hinta puhuttaa: Voiko pienituloinen syödä terveellisesti?

  • 8.10.07:44
    Kahvi

    Näin kahvin valmistustapa vaikuttaa kolesteroliarvoihin

  • 2.10.07:47
    Ruoka

    Näin saat syötyä 800 grammaa kasviksia päivässä