Hyppää pääsisältöön
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista

Onko sokerille terveellistä korviketta? Hyvänä pitämäsi vaihtoehto voi olla jopa huonompi

Lehtikuva
Julkaistu 06.06.2017 06:15

MTV LIFESTYLE

Moni haluaisi löytää terveellisemmän vaihtoehdon valkoiselle sokerille ruoanlaitossa ja leivonnassa. Onko sellaista? Miksi esimerkiksi hunaja tai agavesiirappi eivät välttämättä ole yhtään sen parempia vaan jopa huonompia vaihtoehtoja?

– Leivontaan hyvin sopivaa sokerin korviketta ei ole oikein löytynyt, laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoi Hyvää Elämää -ohjelmassa.

Esimerkiksi kiisselin kaltaisiin kylmiin jälkiruokiin voi käyttää intensiivimakeuttajiin kuuluvia steviaa tai aspartaamia.

– Markkinoilla on myös stevian ja tavallisen sokerin sekoitus nimeltä steviasokeri – se kyllä käy jossain määrin jonkinlaisiin leivonnaisiin, mutta ei esimerkiksi munan kanssa vaahtoa niin hyvin.

Moni ajattelee, että intiaanisokeri, kookossokeri, hunaja, agavesiirappi tai vaahterasiirappi olisivat hyviä sokerin korvikkeita.

– Kyllä se loppupeleissä on niin, että sokeria ne ovat. Niissä on hyviä ravintoaineita niin mitättömän pieniä määriä, että sillä ei käytännössä ole merkitystä.

Laatikainen huomauttaa myös, että esimerkiksi hunaja ja erityisesti agavesiirappi sisältävät paljon fruktoosia.

– Viime aikoina on opittu, että fruktoosi on näistä sokereista oikeastaan isoilla annoksilla kaikista huonoin. Sikäli agavesiirappi on jopa huonompi kuin tavallinen valkoinen sokeri.

Hyvänä puolena hunajassa ja agavesiirapissa Laatikainen pitää sitä, että ne nostavat verensokeria hitaasti. Monen mielestä ne myös maistuvat paremmalta kuin tavallinen sokeri.

– Mutta sanoisin, että kaikkia sokereita kannattaa käyttää hyvin kohtuullisesti ja vähäisesti, Laatikainen muistuttaa.

Lue lisää hyvän elämän ympäriltä Avun verkkosivuilta.​​​​​​​

RavitsemusLifestyle

Lisää aiheesta:

Lääkäri listaa: Kolme elintarviketta, jotka kannattaa vaihtaa toiseenOnko terveyden kannalta merkitystä, valitseeko sokeroidun vai sokeroimattoman energiajuoman?Uskotko sinäkin näihin? Ravitsemusterapeutti perkaa tavallisia ruokauskomuksia: "Välillä naureskelen sille, välillä näen punaista"8 yllättävää tuotetta, jotka ovat todellisuudessa täynnä sokeria – ole tarkkana tuttujen leipien ja maitotuotteiden kanssa!”Aspartaami ei ole myrkkyä” – näin paljon light-limua saa juoda päivässäRavitsemusterapeutit varoittavat: Nämä ruoat eivät olekaan terveellisiä

Tuoreimmat aiheesta

Ravitsemus
  • 9.12.06:49
    Vatsavaivat

    Ruokavaliomoka, joka voi johtaa vatsaoireisiin: "Suolisto ei koskaan tykkää"

  • 8.12.06:51
    Hedelmät

    Tätä hedelmää Hanna Partanen suosittelee välipalaksi: "Tosi kuitupitoinen"

  • 7.12.19:01
    Vitamiinit

    Kiinnitä huomiota yhteen oleelliseen seikkaan ostaessasi vitamiinivalmistetta

  • 7.12.08:41
    Ruoka

    Kuitulisiin liittyy harhakäsitys – Hanna Partanen muistuttaa: "Ei todellakaan valitettavasti niin ole"

  • 5.12.16:52
    Ruoka

    Mitä päivälliseksi? Tätä Hanna Partanen suosittelee perussalaattiainesten sijaan – "Paljon enemmän kuitua"