Koronavirus ei ole niin vaarallinen kuin alun perin luultiin – THL vastaa MTV Uutisten lukijoiden kysymyksiin

MTV etsi vastaukset lukijoiden koronakysymyksiin – THL:n johtaja vastaa, kuinka todennäköinen koronavirusepidemia on Suomessa 4:11
Kokosimme yhteen MTV Uutisten lukijoiden kysymyksiä koronaviruksesta ja selvitimme niihin vastaukset.

Koronavirustapaukset lisääntyvät Euroopassa, mutta kuinka huolissaan sairaudesta tulee oikeasti olla? MTV Uutiset keräsi lukijoidensa kysymykset ja kävi selvittämässä niihin vastaukset.

THL:n professori ja johtaja Mika Salminen kertoo, että koronavirusepidemia on mahdollista puhjeta myös Suomessa, mutta sen todennäköisyyttä on vaikea ennustaa.

– Meillä on Euroopassa yksi maa, jossa epidemia on täydessä vauhdissa ja useassa muussa maassa on viitteitä epidemian puhkeamiselle, Salminen kertoo.

Koronaviruksen levinneisyydestä on esitetty erilaisia arvioita. Joidenkin arvioiden mukaan jopa 35 prosenttia suomalaisista voi sairastua koronavirukseen.

– Tämä skenaario on yksi pahimmasta päästä, mutta täytyy muistaa, että me olemme oppineet tästä taudista jo aika paljon. Koronavirus ei ole niin vakava kuin aluksi luultiin, Salminen muistuttaa.

Salmisen mukaan tieto siitä, etteivät lapset sairastu niin helposti, on hyvä uutinen.

Miten koronatartunnat ovat kehittyneet Suomessa?

– Vauhti on ollut tähän mennessä kohtalaisen pieni. Me seuraamme tilannetta koko ajan ja ihmisiä testataan. Toivon mukaan tartuntamäärät pysyvät pieninä, mutta siitä ei kuitenkaan ole takeita, että tilanne pysyy tällaisena, Salminen vastaa.

Mikä on pahin skenaario, mihin Suomessa ollaan varauduttu?

– Suomessa on valmistauduttu siihen, että epidemian vuoksi terveydenhuolto tulee kuormittumaan tavallista enemmän.

Salmisen tietojen mukaan kukaan Suomessa tartunnan saanut ei ole sairastunut vakavasti.

Kuinka paljon olennaista tietoa koronaviruksesta puuttuu?

– Puuttuu sen verran paljon olennaista tietoa, että pystyisimme tarkemmin mallittamaan sitä, miltä epidemia Suomessa näyttäisi. Tämä on haastava tilanne ja sen takia tietoa kaivataan myös muista EU-maista. Italian tilanne on tiedon kannalta hyvin kiinnostava.

Mitä tiedetään immuniteetista? Voiko kerran koronaviruksen sairastunut saada sen uudestaan?

– Immuunivaste syntyy, mutta vielä ei ole tietoa, kuinka pysyvä se on. Vielä ei siis osata vastata, voiko kerran koronaviruksen sairastanut saada sen uudelleen.

Katso kaikki kysymykset ja vastaukset MTV Uutiset Liven lähetyksestä ylhäältä!

Lue myös:

    Uusimmat