Koronavirus astui täysin uuteen etenemisvaiheeseen: Japanissa ja Taiwanissa jo maan sisäisiä tartuntoja – Saksassa altistui lasten päiväkoti

EU-komissio ryhtyi toimiin: EU-maiden kansalaiset lennätetään pois koronaviruksen vuoksi suljetusta Wuhanista 1:21
EU päätti eilen aloittaa kansalaisten lennättämisen pois Wuhanista. Katso video!

Samaan aikaan kun Kiina vakuuttaa, että se pystyy kukistamaan koronaviruksen ja estämään sen leviämisen, löytyy uusia tartuntoja eri puolilta maailmaa. Kaikki uudet tartunnat eivät enää ole peräisin Kiinassa olleilta, ja pian maiden sisäiset tartunnat yleistyvät.

Euroopan ensimmäinen tartunta todettiin Ranskassa ja sen jälkeen Saksassa.

Eilen illalla kerrottiin uudesta epäilystä Ivalossa, jossa kiinalaisturisti on eristetty virusepäilyn vuoksi. Aiempi, viime viikonloppuna ilmennyt epäily, osoittautui aiheettomaksi.

Tauti tarttuu jo itämisvaiheessa

Saksan tartuntatapaus on huolestuttava. Erityistä huolta se on aiheuttanut siksi, että 33-vuotias saksalaismies sai tartunnan todennäköisesti kiinalaiselta kollegaltaan, joka itse alkoi saada tautioireita vasta kaksi päivää tapaamisen jälkeen.

Eri puolilta maailmaa löytyneet tapaukset osoittavat, että koronavirus voi tarttua jo itämisvaiheessa silloin, kun taudinkantaja on vielä täysin terve eikä tiedä tartunnastaan.

Aasiassa tautia on jo ainakin Thaimaassa, Japanissa ja Vietnamissa, ja sairastuneita on Euroopan lisäksi myös Yhdysvalloissa ja Australiassa.

Tautia yritetään eristää

Kiinassa, josta tauti on lähtöisin, tartunnat ovat keskittyneen Hubein maakuntaan, jonka Kiinan viranomaiset ovat nyt eristäneet muusta maailmasta. Myös muualla kiinalaisten matkailua on rajoitettu.

Monet ulkomaat ovat aloittaneet tai harkitsevat kansalaistensa evakuointeja, ja osa vaatii mahantulevilta kiinalaisilta viisumeita tai terveystarkastuksia.

Euroopan unioni ilmoitti eilen, että EU-kansalaisten evakuoinnit Wuhanista alkavat. Ensin pois tuodaan raskalaiset.

Kotoperäiset tartunnat lisääntyvät

Virus on silti virus, ja se leviää kaikista varotoimista huolimatta. Japanissa saattaa olla jo käynnissä maansisäinen tartuntaketju, ja saksalainen tartunnan saanut ehti niin ikään altistaa kymmeniä muita ihmisiä ennen tartunnan toeteamista.

Lue alta tarkemmin, miten Saksan, Japanin ja Taiwanin tartunnat etenivät.

Saksalaismiehen tapaus

Saksan viranomaiset kertoivat eilen 33-vuotiaan autoteollisuudessa työskentelevän miehen tapauksesta. Mies oli saanut tartunnan kiinalaiselta kollegaltaan, joka matkustanut Saksaan työreissulle, kertovat saksalaiset tiedotusvälineet, muun muassa DW.

Kyseinen kiinalaisnainen oli Saksassa 19.-22. tammikuuta ja sairastui vasta palattuaan Kiinaan, jossa hänellä todettiin koronavirustartunta.

Tartunnan saanut saksalainen oli osallistunut kiinalaisnaisen kanssa samaan tilaisuuteen 21. tammikuuta Stockdorfissa 20 kilometrin päässä Munchenista.

Tartunnan välittänyt kiinalaisnainen asuu Shanghaissa, mutta hänen koronaviruksen kehdossa Wuhanissa asuvat vanhempansa olivat vierailleet naisen luona ennen Saksan-matkaa.

Saksalaismies ehti käydä useina päivänä työpaikallaan ennen taudin puhkeamista. Diagnoosistaan lähtien mies on ollut eristettynä ja tarkkailussa. Baijerin alueen viranomaisten mukaan riski koronatartunnan leviämiseen alueella on pieni.

Mahdolliselle suoralle tartunnalle altistuneita henkilöitä on viranomaisten mukaan noin 40. Sen lisäksi tarkkailussa on päiväkoti, jossa sairastuneen miehen lapset ovat hoidossa.

Japanilainen taksikuski on saattanut tartuttaa useita

Saksan tapausta pykälää huolestuttavampi on japanilaisen taksikuskin saama tartunta.

Noin 60-vuotias, Naran prefektuurissa Honshūn saarella asuva mies, oli kontaktissa Wuhanista kotoisin olevien turistien kanssa 8.-16. tammikuuta, kertoo muun muassa Japan Today.

Taksikuski ajoi yhteensä 31 wuhanilaista turistia Osakasta Tokioon 8.-11. tammikuuta ja kuljetti 29 matkustajaa päinvastaiseen suuntaan 12.-16. tammikuuta. Yhdelläkään turisteista ei ollut tulloin näkyviä oireita ja he ovat kaikki palaneet Kiinaan.

Ensimmäiset koronaoireet taksikuskille ilmaantuivat 14. tammikuuta, ja hän meni lääkäriin kolme päivää myöhemmin. Sairaalahoitoon hän joutui vasta 11 päivän kuluttua.

Kyseessä ei ollut Japanin ensimmäinen koronatartunta, mutta ensimmäinen, joka on tarttunut maan rajojen sisäpuolella.

Pelkoa herättääkin se, kuinka monta muuta taksikuski on saattanut tartuttaa. Hän onkin saattanut aloittaa ensimmäisen kiinanulkopuolisen tartuntaketjun.

Taiwaniin palannut vaimo tartutti miehensä

Myös Taiwanissa on todettu ensimmäinen kotoperäinen tautitartunta, viranomaiset kertoivat eilen.

Taiwan Newsin mukaan sairastunut on noin 50-vuotias mies, jonka Wuhanissa työskentelevä vaimo oli palanut kotiin 20. tammikuuta.

Sunnuntaina 26. tammikuuta mies sai yskäoireita, jotka paljastuivat eilen koronatartunnaksi.  Kyseessä on Taiwanin ensimmäinen maan sisäinen tartunta. 

Lue myös:

    Uusimmat