Koronatilanne näytteli suurta osaa MM-päätöksessä, Kalervo Kummolalta selkeä tilannepäivitys – "Kisat pelataan joka tapauksessa"

Latvia isännöi yksin jääkiekon MM-kisat – Kalervo Kummola kertoo tuoreen päätöksen taustat 2:09
Kalervo Kummola avasi MM-päätöksen taustoja.

IIHF ilmoitti tiistaina, että Latvia toimii yksin kevään MM-kisojen isäntämaana. IIHF:n varapuheenjohtaja Kalervo Kummola listasi MTV Urheilulle päätöksen syitä.

Latvia, tarkemmin Riika, toimii tänä keväänä jääkiekon MM-kisojen näyttämönä. IIHF teki lopullisen päätöksensä asiasta tiistaina. IIHF ryhtyi pohtimaan MM-kisojen isännyyttä kaksi viikkoa sitten, kun se ilmoitti, ettei Valko-Venäjä toimi kisojen toisena isäntämaana alkuperäissuunnitelmista poiketen.

Latvian lisäksi myös Slovakia ja Tanska tarjoutuivat kisaisänniksi, mutta IIHF:n hallitus katsoi parhaaksi pitää kisat yhdessä paikassa. Kummolan mukaan päätös tehtiin maailman koronavirustilannetta ajatellen.

– On paljon parempi pelata yhdessä paikassa, ettei tule rajanylityksiä. Jos esimerkiksi Bratislavassa olisi pelattu toinen lohko, niin siinä olisi joutunut käyttämään Wienin kenttää. Siinä olisi tullut vielä kolmas maa mukaan, Kummola kertoo MTV Urheilulle.

Vaikka Latvian oli tarkoitus jakaa kisaisännyys Valko-Venäjän kanssa, on Latvia täysin valmis toimimaan kisaisäntänä myös yksin. Latviassa suhtaudutaan edessä oleviin kisoihin asian vaatimalla innolla ja tarkkuudella.

– Latvian hallitus tuli erittäin hyvin vastaan kustannuksissa. Heidän asiantuntijansa ovat sitä mieltä, että uuden hallin, joka on ollut salibandyhallina, jää tulee priimakuntoon. Tämä on loistava homma siinä mielessä, että olemme kaikki samassa paikassa. Siinä on vain katu kahden hallin välillä, Kummola kertoo.

– He haluavat nämä kisat järjestää. Uskon, että tulemme näkevään loistavat kisat, eikä sitä ole syytä epäillä.

Maailmalla vallitsevan koronaviruspandemian vuoksi MM-kisojen yllä on vielä useita kysymysmerkkejä. Kummola vakuuttaa kuitenkin, että kisat pelataan, vaikka yleisö ei lehtereille pääsisikään.

– Tänä vuonna kisat pelataan joka tapauksessa – kuplassa tai yleisöllä. Toivottavasti pelataan yleisöllä normaaliolosuhteissa. Kisat pidetään, se on ihan selvä juttu, Kummola vakuuttaa.

IIHF ja Latvia ovat valmistautuneet moniin eri skenaarioihin. Käynnissä olevia järjestelyjä hankaloittaa kuitenkin epävarmuus siitä, saako katsomoihin ottaa keväällä yleisöä.

– Siinä mielessä tämä on hankalaa, kun järjestäjät eivät voi vielä myydä lippuja. Siinä on suunnitelma 30, 50, 80 ja 100 prosentin yleisönotosta, mutta sen aika näyttää.

IIHF on valmistautunut myös siihen, jos kisat joudutaan järjestämään kuplamaisissa olosuhteissa. Mahdollisen kuplan luomista helpottaa se, että areenat sijaitsevat 150 metrin säteellä toisistaan. Lisäksi Riika tarjoaa kaupunkina kelpo olosuhteet kuplan järjestämiseen.

– Riika ei ole mikään kovin suurin kaupunki, mutta siellä on erittäin hyvä hotellitilanne, joten joukkueita voidaan majoittaa useampaan hotelliin, jolloin vältytään monelta tartuntamahdollisuudelta. Nythän emme tiedä, miten paljon aikaisemmin joukkueiden pitää sinne mennä. Toivottavasti silloin ollaan jo suht normaalissa ajassa, Kummola toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat