Miten käy jääkiekon MM-kisojen? Sveitsiltä poikkeuksellinen toimenpide koronaviruksen vuoksi – Kalervo Kummola: Varasuunnitelmaa ei ole

3:31
Kartta näyttää, miten laajalle koronavirus on levinnyt Euroopassa.

Koronavirus on aiheuttanut erityisiä varotoimenpiteitä Sveitsissä, jossa on tarkoitus järjestää jääkiekon MM-kisat tänään keväänä.

Sveitsin hallitus on typistänyt kantonien paikallishallintojen päätäntävaltaa ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun sille annettiin valta tehdä niin vuonna 2016 säädetyllä lailla. Varotoimenpiteenä maassa on kielletty kaikki yli tuhannen ihmisen tapahtumat koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Esimerkiksi maan karnevaaliperinteisiin vaikuttava välitön kielto on voimassa nykyisellä päätöksellään maaliskuun puoliväliin saakka.

Kevään MM-kisaisäntämaan reagointi huomioitu myös Kansainvälisessä jääkiekkoliitossa IIHF:ssä, joka on joutunut tekemään jo omia linjauksiaan koronaviruksen aiheuttaman riskin vuoksi.

– Olemme sopineet, että jokainen turnaukseen osallistuva pelaaja joutuu kirjoittamaan paperin, jonka mukaan hän on puhdas ja omalla vastuulla liikkeellä, IIHF:n varapuheenjohtaja Kalervo Kummola kertoo MTV Urheilulle.

Kummolan mukaan myös osallistujamaiden mahdolliseen vetäytymiseen on varauduttu.

– Alustava päätös on, että jos kaksi joukkuetta on paikalla, turnaus pelataan.

Sveitsin tapahtumakiellon edessä IIHF on kuitenkin voimaton.

– Jos hallitus kieltää tällaiset joukkotapahtumat, niin silloinhan se automaattisesti joudutaan perumaan.

– Toivotaan, että homma tästä laukeaa. Se olisi aika katastrofi, jos jouduttaisiin perumaan Sveitsin MM-kisat, Kummola huokaa.

Onko varasuunnitelmaa pitää kisat muualla, jos Sveitsin suurtapahtumakieltoa jatketaan kisojen ajalle?

– Aika vaikeaa on nähdä, että niitä voitaisiin sijoittaa tällaisella hälytysajalla mihinkään muualle. Tuskin. Ne jäävät sitten pelaamatta, Kummola arvelee.

Miesten MM-turnaus on määrä järjestää Zürichissä ja Lausannessa 8. toukokuuta alkaen.

Sars peruutti naisten MM-kiekon 2003

Kummola sanoo, ettei ole vielä kovin huolissaan MM-kisojen kohtalosta. Hän nostaa kuitenkin esille vastaavanlaisen tilanteen vuodelta 2003. Silloin naisten jääkiekon MM-kisat Kiinassa peruttiin sars-epidemian vuoksi, Rautakanslerin päätöksellä.

– Meikäläinen joutui ratkaisemaan, lähdetäänkö vai ei naisten MM-kisoihin. Päätin, että ei lähdetä. Siellä oli jo viisi joukkuetta valmiina. USA ja Kanada olivat jo päättäneet, että ne eivät lähde. Kun mekään ei lähdetty, kisat peruttiin.

Etukäteen oli linjattu, että kisat Pekingissä järjestetään, jos kuusi maata sitoutuu osallistumaan niihin.

Tänä vuonna naisten MM-kisat järjestetään Kanadassa 31. maaliskuuta alkaen.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja