Koronatestien hinnat yksityisillä satasesta ylöspäin, kotitestin saa kaupasta alle kympillä – Katso, kuinka paljon Kela korvaa erilaisista testeistä

2:07

Suurin osa suomalaisista käy koronaoireiden tai -altistumisen takia julkisen terveydenhuollon kustantamassa ilmaisessa koronatestissä. Muun muassa ulkomaanmatkat edellyttävät kuitenkin usein omakustanteisen korona-testastauksen. Lisäksi testejä tehdään työterveyshuollon ohjaamana ja maksamana. Koronatestien hinnat kuitenkin vaihtelevat varsin paljon.

Testihinnoissa on yksityisten terveyspalveluyritysten välillä huomattaviakin eroja. Eri toimijoiden hinnoittelu perustuu erilaisiin testipaketteihin.

Neljän suurimman lääkäri- ja terveyspalveluyrityksen hinnastosta löytyy vertailukelpoinen PCR-testi jonka kelakorvattavuus edellyttää THL:n näytteenottokriteereitä ja lääkärin määräystä.

Kallein PCR-testi on Mehiläisellä. Kelakorvauksen jälkeen asiakkaalle jää maksettavaa 149 euroa. Neljästä jätistä edullisin on Terveystalo jonka testistä lääkärin lähetteellä jää asiakkaalle maksettavaa 98 euroa.

Ehtojen täyttyessä Kela korvaa PCR- testistä aina kiinteän sadan euron summan. Antigeenitestistä kela korvaa 36 euroa testiltä. Antigeenitestienkin hinnoittelussa on eroja. Kallein testi on Pihlajalinnan ja siihen pääsee vain lääkärin lähetteellä. 

Lääkäri arvioi, mikä testausmenetelmä sopii asiakkaan tilanteeseen parhaiten.

Kotitestejä saa ruokakaupoista alle kympillä

Myös kuluttajakaupassa on pikatestejä saatavilla. Sekä Lidl, S-ryhmä että Kesko tarjoavat hyllyissään Boson-testikortteja. Testien kysyntä on ollut kasvussa viimeisten viikkojen aikana.

– Testien myynti on kasvanut viime viikkoina S-ryhmässä. Viimesen viikon aikana niitä on myyty noin 20 tuhatta kappaletta. Kysyntä ja tarjonta ovat hyvin balanssissa ja saatavuus on hyvällä tasolla, sanoo myyntipäällikkö Juhani Haara S-ryhmästä.

– Maltillisesti on mennyt. Voisi sanoa, että viimeiset pari viikkoa on ollut pieni kasvava kysyntä, sanoo myyntijohtaja Tuuli Luoma Keskosta.

Päivittäistavarakaupassa myytävät kotitestit maksavat poikkeuksessa alle kymmenen euroa. 

– Yksittäisen testin hinta on tällä hetkellä noin kuusi euroa. Pyrimme jatkossakin pitämään hintason maltillisena, Haara sanoo.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja