Koronan kotitesti ei korvaa terveydenhuollossa tehtyä koronatestiä, THL linjaa

Suomessa saatavilla olevat koronaviruksen kotitestit eivät ole Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan tarpeeksi luotettavia.  Saatavilla olevat kotitestit ovat vasta-ainetestejä, joiden avulla voi alustavasti arvioida, onko aiemmin sairastanut koronavirustaudin. Vasta-ainetesti ei kuitenkaan kerro luotettavasti, onko henkilöllä koronatartunta, THL tiedottaa

Kotitestit otetaan sormenpään verinäytteestä. Testien on tarkoitus havaita vasta-aineet, joita elimistö muodostaa virusta vastaan. Virusta ei itsessään havaita suoraan.

Tartunnan ensivaiheessa testi voi antaa negatiivisen tuloksen, sillä vasta-aineita ei ole vielä muodostunut riittävästi. Vasta-aineet nousevat havaittavalle tasolle vasta yhden kolmen viikon jälkeen tartunnasta, tiedotteessa todetaan. Vasta-ainetesti ei niin ikään kerro, onko virus poistunut varmasti elimistöstä taudin loppuvaiheessa.

Kotona tehtävien vasta-ainetestien rinnalle on olemassa myös niin sanottu antigeenitesti, joka soveltuu akuutin koronatartunnan toteamiseen. Tunnistamien onnistuu parhaiten, kun oireiden alkamisesta on kulunut enintään viisi päivää. Antigeenitestejä ei vielä ole Suomen markkinoilla.

THL muistuttaa tiedotteessa, että kotitesti ei milloinkaan korvaa terveydenhuollossa ammattilaisen tekemää koronatestiä. Oireisen tulee mennä  terveydenhuollon ammattilaisen testattavaksi. 

–  Kotitestin tulosten perusteella ei tehdä hoitopäätöksiä eikä vapauteta tartuntatautilääkärin määräämästä eristyksestä tai karanteenista, tiedotteessa painotetaan.

6:57
Katso myös: Koronatestin voi nyt tehdä myös kurlaamalla – näin se toimii.

Juttua muokattu 14.4.2021 klo 14:10: Päivitetty juttua kauttaaltaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja