Mikä on pikatesti ja onko se luotettava? Tässä koostettuna eri koronatestien heikkoudet ja vahvuudet

2:26
Katso videolta eri koronatestien heikkoudet ja vahvuudet!

Koronatestaukseen on käytössä tällä hetkellä kahdenlaisia testejä: ammattilaisten ottamia PCR-testejä ja keväällä markkinoille laajemmin tulleita antigeenitestejä, eli niin sanottuja pikatestejä. 

PCR-testin ottaa aina ammattilainen, sen sijaan antigeenitestin voi ottaa myös itse. Kuitenkin ammattilaisen ottama antigeenitesti on luotettavampi kuin vastaavanlainen kotona tehty. Eri testaustavoilla on omat valttinsa.  

PCR-testi on tarkka ja tunnistaa variantit 

PCR-testi on luotettavin tapa todeta koronatartunta. Tartunnoista havaitaan 95 prosenttia, ja testi tunnistaa myös eri virusvariantit. PCR-näytteen ottaa aina ammattilainen, joten tartuntaa epäillessä osataan huomioida kokonaistilanne ja ohjata tarvittaessa eteenpäin. 

PCR-testi lähetetään aina laboratorioanalyysiin, minkä vuoksi tuloksen saaminen vie jopa vuorokauden.

PCR-testin hintalappu on yli sata euroa. Esimerkiksi HUS laskuttaa kunnilta näytteenotosta 40 euroa ja PCR-analyysistä 75 euroa. 

Antigeenitestit nopeita, mutta eivät yhtä tarkkoja 

Antigeenitestejä voi ostaa kaupoista ja apteekeista, joissa liuskan hinta jää alle kymmeneen euroon. Myös ammattilaisen tekemä antigeenitesti on useita kymmeniä euroja edullisempi, eikä se vaadi laboratorio-analyysiä.

Tuloksen saa alle puolessa tunnissa, mikä voi nopeuttaa tartunta-ketjujen katkaisua.  

Antigeenitestien suurin heikkous on niiden huonompi herkkyys: ne tunnistavat 85-95 prosenttia PCR-testillä todetuista tartunnoista. Parhaiten antigeenitesti tunnistaa tartunnan, jos oireiden alkamisesta on kulunut korkeintaan viisi päivää.  

Jos kyseessä on itse tehty pikatesti, ammattilaisen arvio tilanteesta jää tekemättä. 

Lapissa käytetään antigeenitestejä 

Suomi nojaa PCR-testaukseen. Hybridistrategiassa ei ole innostuttu pikatesteistä, toisin kuin Britanniassa, Saksassa ja Tanskassa.  

Poikkeuksen ovat tehneet Kainuu, sekä pitkien etäisyyksien Lappi, jossa liki kaikki koronatestaus pohjautuu paikan päällä tehtäviin antigeenitesteihin. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja