Koronatestaus näkyy nyt ruuhkina kaikessa muussa näytteenotossa ja potilasvahinkoilmoitukset lisääntyvät – jopa kuukauden odotus: "Tämä täytyy saada korjattua"

Tehostettu koronatestaus näkyy nyt ruuhkina kaikessa muussa näytteenotossa 1:55

Koronanäytteenoton tehostaminen näkyy ruuhkautuneina jonoina HUSin kaikessa muussa näytteenotossa eli normaalissa laboratoriotyöskentelyssä. Jono näytteeseen saattaa olla jopa kuukauden ja potilasvahinkoilmoitukset ovat kasvussa. Johtajaylilääkärin mukaan näin ei voi jatkua. 

Koronanäytteenottoon on jouduttu satsaamaan niin paljon, että osittain resurssit ovat pois laboratorioiden perustoiminnasta eli esimerkiksi tavallisista verikokeista. 

– Tämä täytyy saada korjattua. Normaali sairaanhoito, sekä kiireellinen että kiireetön, pitää saada tässä maassa pelaamaan, toteaa HUS:n johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi

Miten se tehdään? 

– Kyllä nyt tarvitaan lisää resursseja. Tarvitaan lisää rahaa. Valtio on luvannut korvata koronakustannukset täysimääräisesti, mutta siitä puuttuu vielä kuitenkin konkretia. 

Kuinka paljon sitä rahaa pitäisi saada?

– Koronan ja hoitovelan kuntoonsaaminen tulee maksamaan ainakin yhden miljardin tässä maassa. 

"Jos sinne paikalle menee ilman ajanvarausta, saattaa joutua odottamaan tunteja. Yleensähän meillä on puolen tunnin palvelulupaus. Ja ajanvarauksella ajat voivat mennä useamman viikon päähän ja tätä tietysti kansalaiset vähän ihmettelevät."

Käytännössä vaikka koronanäyteenottoon on palkattu lisää henkilöstöä, samaan aikaan on jouduttu sulkemaan, ainakin tilapäisesti, muutamia pienempiä näytteenottopisteitä.

– Tämä, jotta näytteenottoa on saatu tehostettua ja nopeutettua ja se tietysti hidastaa sitä perusnäytteenottoa.  

"Potilasvahinkoilmoitukset ovat lisääntyneet"

Minkälaisista jonoista on kyse?

– Jos sinne paikalle menee ilman ajanvarausta, saattaa joutua odottamaan tunteja. Yleensähän meillä on puolen tunnin palvelulupaus. Ja ajanvarauksella ajat voivat mennä useamman viikon päähän ja tätä tietysti kansalaiset vähän ihmettelevät. 

Mäkijärven mukaan joissain tapauksissa jono labranäytteeseen voi olla jopa kuukauden. Tilanne näkyy potilasvahinkoilmoituksina.

– Tästä laboratorionäytteiden viivästymisestä suhteessa hoidon viivästymiseen on vaikea saada tarkkaa tilastotietoa, mutta ensimmäiset tiedot siitä, että potilasvahinkoilmoitukset ovat lisääntyneet, niin tällainen tieto on tullut, kertoo Mäkijärvi. 

Lue myös:

    Uusimmat