HUSin toimitusjohtaja: "Suomen terveydenhuoltojärjestelmän stressinsietokyky on huono"

HUSin toimitusjohtaja:"Suomen terveydenhuoltojärjestelmän stressinsietokyky on huono" 1:28
HUSin toimitusjohtaja: "Suomen terveydenhuoltojärjestelmän stressinsietokyky on huono".

Omikron on aiheuttanut Suomessa 5–10 kertaa enemmän koronavirustartuntoja kuin aiemmat muunnokset, arvioi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin vt. toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi.

Suomessa omikron on ruuhkauttanut koronatestauksen, jonka myötä siitä myös on osin luovuttu. Käytännössä lieväoireisia perusterveitä ei enää testata entiseen malliin. Tällä hetkellä todettavia tartuntamääriä ei voidakaan pitää vertailukelpoisina, totesi THL:n ylilääkäri Otto Helve äskettäin.

Vaikka omikron aiheuttaa tutkimusten mukaan aiempia koronaviruksia lievempää tautia, niin tehokkaan leviämisen vuoksi se tuottaa silti merkittävän määrän sairaalahoitoa vaativia tautitapauksia.

HUSin vt. toimitusjohtaja Mäkijärvi myönsi keskiviikkoisessa tiedotustilaisuudessa, että HUSin alueella kiireetöntä hoitoa ja leikkauksia on jouduttu lykkäämään tulevaisuuteen.

Esimerkiksi hän nostaa kiireettömät tekonivelleikkaukset. Alkuviikosta niistä siirrettiin 85 prosenttia.

– Se on aika paljon, Mäkijärvi toteaa.

– Tämä on tässä valitettavaa. Suomen terveydenhuoltojärjestelmän stressinsietokyky, joka on huono, tulee näin koronaviruksen happotestaamaksi. Nähdään kun reserviä ei juuri ole, niin kaikki ylimääräinen on jostain muualta pois. Tähän toivottavasti saadaan tulevaisuudessa korjaus, Mäkijärvi sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat