Koronatartunnan saanut vanki istuu Helsingin vankilassa – sairastunut on eristetty selliinsä

MTV Uutisten tietojen mukaan koronatartunnan saanut vanki on Helsingin vankilassa Sörnäisissä ja hänet on eristetty omaan selliinsä.

Rikosseuraamuslaitos tiedotti eilen, että Etelä-Suomen rikosseuraamusalueen vangilla on todettu koronavirustartunta. Tartunta todettiin tämän viikon tiistaina.

Keväällä perhetapaamiset ja lomat peruttiin koronan takia. Tunnelmat vankiloissa olivat apeat: 

3:25

Viranomaiset eivät ole kertoneet, missä vankilassa koronatartunnan saanut vanki on.

Sörnäisten vankilassa tuomiotaan suorittava mies ja hänen siviilissä oleva vaimonsa ihmettelevät, miksi koronaan sairastunut vanki saa olla omalla osastollaan eikä häntä eristetä täysin muualle etäälle terveistä vangeista.

– Hän on kyllä yksin sellissä, mutta normaaliosastolle ”eristäminen” kuulostaa huonolta valinnalta, kun muitakin vaihtoehtoja talossa olisi, he sanovat.

Vanki on eristetty selliinsä

Rikosseuraamuslaitos kertoi eilen, että sairastunut vanki pidetään erillään muista vangeista. Altistusten jäljitys on parhaillaan käynnissä.

Risen mukaan eristystoimenpiteet on tehty suositusten mukaisesti ja toimintamalleista on sovittu Vankiterveydenhuollon (VTH) tartuntataudeista vastaavan lääkärin kanssa.

– Lähtökohtaisesti jos potilaan kunto sallii, häntä hoidetaan omassa sellissään, erillään muista vangeista ja henkilökunnasta. Hän saa olla täysin rauhassa sellissään. Lääkäri tekee arvion, jos vangin tila muuttuu, jolloin ryhdytään muihin toimenpiteisiin, Etelä-Suomen rikosseuraamusalueen aluejohtaja Katri Järvinen kertoo.

Jos koronatartunnan saanut vanki tarvitsisi sairaalahoitoa, hänet vietäisiin jonnekin vankilan lähisairaaloista.

– Tämä kyseinen vanki on lieväoireinen ja hän asuu yksin sellissään, Järvinen sanoo.

Koronaan sairastuneella vangilla on mahdollisuus olla yhteyksissä läheisiin.

Uusia rajoituksia suunnitellaan

Helsingin vankilan apulaisjohtaja Tero Uuranmäki ei vahvista MTV Uutisten tietoa siitä, että koronatartunnan saanut vanki on Sörkassa.

– Meillä on sellainen ohje, että ensisijaisesti vanki pidetään ja eristetään omaan huoneeseensa, jos hän sairastaa yleisvaarallista tartuntatautia. Vankilat ovat erilaisia, ja joissakin vankiloissa voidaan tehdä erilaisia toimintaohjeita, mutta meillä toimitaan näin, Uuranmäki kertoo.

Risen mukaan kaikissa vankiloissa on tehty valmiussuunnitelmat koronaepidemian varalle. Rikosseuraamuslaitos suunnittelee myös uusia rajoituksia leviämisvaiheessa oleville alueille. Ainakin toistaiseksi vangit saavat vielä käydä myönnetyillä lomilla.

– Meillä on ohjeistus, että vangit käyttäisivät maskeja, kun he palaavat lomilta, Uuranmäki kertoo.

Toinenkin koronavanki

Nyt todettu koronatapaus ei ole ensimmäinen, joka todetaan vangilla.

Marraskuun 6. päivä niin ikään Ete­lä-Suo­men ri­kos­seu­raa­musa­lu­een van­gil­la todettiin ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­ta. Sai­ras­tu­nut van­ki pi­de­ttiin eril­lään muis­ta van­geis­ta eikä altistuneita ollut.

– Tämä vanki on jo tervehtynyt koronatartunnastaan, Järvinen kertoo. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja