Helsingin vankila sulkutilassa: Viidellä vangilla koronatartunta – yksi on viety sairaalaan, muut sairastavat selleissään

Hel­sin­gin van­ki­las­sa on to­det­tu usei­ta ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­to­ja van­geil­la ja van­ki­lan ko­ro­na­vi­rus­tilan­ne on pa­hen­tu­nut, tiedottaa Rikosseuraamuslaitos. Vankilan johtajan Eeva Säisän mukaan yhteensä viidellä vangilla on todettu koronatartunta. Lisäksi henkilökunnasta kaksi on sairastunut koronavirukseen.

Kaikki Sörkan vankilan vangit ovat vankiterveydenhuollon asettamassa karanteenissa 17. huhtikuuta asti ja koko vankila on nyt sulkutilassa.

VTH testaa kaikki vangit ja myös koko henkilökunta testataan koronaviruksen varalta.

Uusia vankeja ei oteta vankilaan sulkutilan aikana eikä vankeja siirretä toisiin laitoksiin. Toiminnat vankilassa on rajoitettu lakisääteiseen minimiin.

– Yritämme välttää nyt sitä, että tästä ei roihahda isompaa epidemiaa laitoksen sisällä. Laitosolosuhteet ovat hyvin vaativat. Jäljitystyötä tehdään nyt ja yritetään saada selville tartuntojen alkuperää, mutta voi olla, että täysin aukottomasti näitä tartuntaketjuja ei edes saada selville, Säisä kertoo MTV Uutisille.

Vankiloiden koronavirustilanteen takia vankilan sisäinen liikenne on vähennetty minimiin ja ulkoinen liikenne on lopetettu kokonaan.

Vankilassa yli 200 vankia

Kaikki vankiliikenne Sörkassa pysäytettiin viime torstaina illalla mahdollisen joukkoaltistumisen vuoksi. 

– Viime torstaina tuli ajatus, että ehkä jotain isompaa on meneillään. Silloin todettiin ensimmäinen tartunta tästä ryppäästä. Kun sitä ryhdyttiin jäljittämään, todettiin, että laitetaan sulku päälle, koska kytemässä oleva laaja epidemia pitää saada alkuunsa tukahdutettua, Säisä kertoo.

Helsingin vankila on yksi Etelä-Suomen rikosseuraamusalueelle kuuluvista vankiloista ja on vankimäärältään Suomen suurin suljettu vankila. Tällä hetkellä Sörkassa on noin 240 vankia.

Pääsiäisen aikana yksittäisiä tartuntoja on todettu myös Jokelan, Riihimäen ja Turun vankiloissa.

Kaikki Sörkan vangit on asetettu tartuntatautilain nojalla kahdeksi viikoksi karanteeniin.

Vangit pysyvät selleissään

MTV Uutisiin yhteyttä ottanut vanki ihmettelee, miksi koko laitoksen kaikki osastot on suljettu niin tiukasti, kun tartunnat ovat vain tietyillä osastoilla.

– Viime viikon torstain ja perjantain välisenä yönä tapahtui tämä sulku. Perjantaista lähtien olemme joutuneet olemaan vain selleissämme emmekä saa olla oman osastomme käytävällä, kuten normaalisti. Kerran päivässä pääsemme tunniksi ulos, mutta muuten olemme lukkojen takana, vanki kertoo.

– Se herättää ihmetystä, miksi koko talon osastot on pitänyt sulkea samalla tavalla, vaikka koronatapaukset ovat vain tietyillä osastoilla.

"Täysin lain mukaista"

Helsingin vankilan johtajan Eeva Säisän mukaan vankila ei itse päätä rajoituksista, vaan karanteenipäätökset tekee vankiterveydenhuolto tartuntatautilain nojalla.

– Tämä on tasan tarkkaan lain mukaista toimia näin, että koko laitos suljetaan ja kaikki vangit ovat karanteenissa 14 vuorokautta. Terveysviranomaiset määräävät nämä toimenpiteet tartuntalain perusteella, Säisä kertoo.

MTV Uutisten haastatteleman vangin mukaan vangeille ei ole kerrottu, millä osastolla koronatartunnat on todettu.

Säisän mukaan koronavirukseen sairastuneet vangit ovat kahdella eri osastolla. Neljä vangeista sairastaa tällä hetkellä omissa selleissään ja yksi koronaan sairastuneista vangeista on viety sairaalahoitoon.

Sairaalassa vankia vartioidaan asianmukaisesti.

Vangeille tiedotetaan asiasta

Vangeilla on ollut mahdollisuus olla yhteyksissä läheisiin.

Säisän mukaan vangeille on tiedotettu koronasulusta heti viime perjantaina ja tänään tiedotetaan lisää.

– Tänään tiedotamme lisää ja kerromme, mistä on kyse.  Suojautumisen tärkeyttä korostetaan kaikessa toiminnassamme. Tunnustelemme samalla vankien ilmapiiriä. Ulkoiluja, ruokailuja ja puhelimen käyttömahdollisuuksia järjestetään eri osastoille, Säisä sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja