Koronan kadottamat aistit takaisin tällä reseptillä? Asiantuntijat kommentoivat appelsiinikikkaa

Mistä koronaviruksen voi tunnistaa? Katso tästä listaus tyypillisimmistä oireista 0:58
Mistä tietää saaneensa koronatartunnan? Katso lista tyypillisimmistä oireista.

Somessa kohistaan reseptistä, jonka väitetään palauttavan koronan viemän haju- ja makuaistin. Lääkärit suhtautuvat kikkakolmoseen epäillen.

Koronavirus voi heikentää tai vääristää haju- ja makuaistia. Aistimuutokset voivat kestää jopa kuukausia sairastamisen jälkeen. Ei siis ihme, että ihmiset ovat innostuneet appelsiinikikasta, jonka väitetään palauttavan maku- ja hajuaistin jo parissa päivässä.

TikTokissa leviävän niksin takana on 23-vuotias kanadalainen Kemar Gary Lalor. Mies kertoo BuzzFeed Newsille, että hänen äitinsä Trudy-Ann Lalor sai haju- ja makuaistinsa takaisin omalta äidiltään oppimallaan "jamaikalaisella parannuskeinolla".

Jos video ei näy, voit avata sen tästä.

Reseptissä appelsiinia kypsennetään avoimen liekin päällä, kunnes sen kuori on täysin mustunut. Tämän jälkeen appelsiini kuoritaan ja sisus sekoitetaan ruskean sokerin kanssa. Sitten seos syödään. 

Kemar sanoo, että resepti auttoi myös häntä saamaan haju- ja makuaistinsa takaisin. Mies päätti jakaa hyvää eteenpäin kertomalla parannuskeinosta TikTokissa.

Somekansa innostui reseptistä välittömästi. Kemar kertoo saaneensa runsaasti kiitosta ihmisiltä, jotka ovat kokeneet appelsiinikikasta olleen apua – joko heti tai muutaman kerran sitä kokeiltuaan.

Asiantuntijat suhtautuvat kikkaan epäillen

Yksi reseptiä testanneista on Karan Rajan, brittiläinen kirurgi. Hän selitti omalla TikTok-videollaan, että periaatteessa erilaisten voimakkaiden tuoksujen haistelu voi kouluttaa hajuhermoja uudelleen. 

On kuitenkin huomattava, että yleensä menetettyä hajuaistia yritetään palauttaa altistamalla potilas useille erilaisille hajuille useita kertoja päivässä.

Jos video ei näy, voit avata sen tästä.

Esimerkiksi marraskuussa 2020 julkaistussa tutkimuksessa esitettiin, että "hajutreeni" voi auttaa saamaan viruksen viemän hajuaistin takaisin. Osallistujilla ei ollut koronaa vaan he olivat menettäneet hajuaistinsa jonkin muun viruksen seurauksena. Treeni sisälsi vähintään neljän eri tuoksun haistelua kahdesti päivässä useiden kuukausien ajan.

Amerikkalainen korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri James Palmer on skeptinen appelsiinimetodin toimivuuden suhteen. Hän sanoo BuzzFeedille, ettei hajutreenistä ylipäätään ole kovin paljoa vankkaa tutkimustietoa. Ennen koronavirusta vain harva ihminen menetti hajuaistinsa viruksen vuoksi.

Samaa mieltä kollega Jay Piccirillo. Hän sanoo Insiderille, että poltetun appelsiinin syömisestä hyötyjä saaneiden ihmisten aistit ovat saattaneet alkaa parantua jo ennen kikan testaamista.

Hajutreenin voi tehdä kotonakin

Ei appelsiinin polttamisesta ja syömisestä mitään haittaakaan ole, kunhan liekkien kanssa on varovainen. 

Myös varsinaista hajutreeniä voi kokeilla kotona hengittelemällä erilaisia voimakkaita tuoksuja, kuten kanelia, minttua, eukalyptusta tai sitruunaa. Samalla kun tuoksua vetää pitkään sisäänsä, tulisi keskittyä siihen, miltä tuoksun kuuluisi haista. Harjoitus tulisi toistaa päivittäin.

Kaikki eivät kuitenkaan reagoi hajuaistin kouluttamiseen samalla tavalla. Varmin tapa saada haju- ja makuaisti takaisin on odottaa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat