The New York Times uutisoi 35-vuotiaasta Hélène Barresta, joka sairastui koronaan. Hänen haju- ja makuaistinsa kärsi koronatartunnasta, minkä varaan hänen ammattinsa perustuu.
Barre toimii viinitieteilijänä Ranskassa Limouxin viinialueella. Ammatti on ollut hänen intohimonsa ja lapsuuden haaveensa. Nyt hän haistaa muun muassa maapähkinät katkarapuina ja riisin maapähkinävoina.
– Hajuaisti on meidän työkalumme havaita ongelmia. Me käytämme sitä viinin kuvailuun, analysoimiseen ja arvostelemiseen Barre toteaa.
Haju- ja makuaistin häiriöt ovat olleet tyypillinen oire koronaa sairastaville ympäri maailman. Nämä oireet ovat suurimmalle osalle pienin murhe kuoleman- tai pitkäaikaisoireiden riskin rinnalla. Barren kaltaisille aistien varassa töitä tekeville ammattilaisille oireet saattavat viedä työkyvyn.
Barre pystyy vielä toistaiseksi harjoittamaan ammattiaan, mutta hän joutuu luottamaan toisten ihmisten haju- ja makuaisteihin.
Hajuaisti palautuu kyllä itsestään, mutta huippuherkät nenät eivät välttämättä palaudu entiselleen.
– On todella stressaavaa ajatella, että jos hajuaistini ei ikinä palaudukaan normaaliksi, Barre sanoo.
Viime vuonna Ranskan viinitieteilijöiden ammattiliitto teetti kyselyn, jossa kaikista ammatin harjoittajista melkein 40 prosenttia koki haju- ja makuaistin häiriöiden vaikuttavan työhön.