Koronapandemia ei tyhjentänyt Lontoota tai Pariisia, kertoo tutkimus – suurkaupunkien asukkaiden tyytyväisyys lähipalveluihin kasvanut

Enemmistö Pariisin ja Lontoon asukkaista on tyytyväisiä asuinympäristöönsä koronan tuomista rajoituksista huolimatta, eikä suunnittele poismuuttoa.

King’s College London- ja Université de Paris –yliopistojen huhti-toukokuussa tekemän kyselytutkimuksen mukaan merkittäviä muutoksia ei havaittu verrattuna ennen pandemiaa tehtyyn tutkimukseen vuonna 2019.

Lontoossa 63 prosenttia asukkaista oli tyytyväisiä asuinympäristöönsä. Pariisissa tyytyväisten osuus nousi kuudella prosentilla 59 prosenttiin.

Molemmissa kaupungeissa lähipalveluihin tyytyväisten osuus on kasvanut. Lontoossa vastaajista tyytyväisiä oli 56 prosenttia, 19 prosenttia enemmän kuin kaksi vuotta sitten. Pariisissa tyytyväisten osuus kasvoi 41 prosentista 51 prosenttiin.

– Pandemia on pakottanut meidät muuttamaan elintapojamme, mikä on vaikuttanut erityisesti kaupungeissa, joissa toimistotilat ovat tyhjenneet tai olleet vähäisessä käytössä, sanoo markkinatutkimusyritys Ipsos MORIn Kelly Beaver. 

– Ajatus ”kaupunkien rappiosta” ei ota riittävästi huomioon kaupunkilaisia, jotka ovat enimmäkseen tyytyväisiä. Lontoon ja Pariisin tulevaisuus merkittävinä pääkaupunkeina näyttäisi olevan turvattu. 

Poismuuttoa suunnittelevien osuus oli Pariisissa 45 prosenttia. Sen sijaan Lontoossa muuttoa harkitsevien osuus kasvoi kuudella prosentilla 43 prosenttiin.

Enemmistö vastaajista uskoi molempien kaupunkien toipuvan pandemiasta, tosin enemmistön mielestä toipuminen tulisi olemaan hidasta.  

Tutkimuksen mukaan molemmilla kaupungeilla on myös omat haasteensa, mitä tulee asukkaiden asenteisiin tiettyjen ihmisryhmien asemasta, sanoo Jack Brown Kings College London -yliopistosta. 

– Lontoo nähdään liiketoimintamahdollisuuksien kannalta hyvänä kaupunkina, mutta huonompiosaisten, ikääntyneiden, perheiden ja naisten kannalta huonona. Pariisissa taas yhteenkuuluvuuden tunne on ongelma, ja maahanmuuttoon suhtaudutaan kielteisemmin, Brown kertoo.

Lontoossa yli 60 prosenttia vastaajista piti maahanmuuton vaikutuksia hyvänä, kun taas Pariisissa samaa mieltä oli 27 prosenttia. 

Puolet tai yli puolet Pariisin asukkaista taas piti kaupunkia hyvänä asuinpaikkana perheille tai ikääntyneille.

Lähde: The Guardian

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja