Koronaluvuissa käänne, joko pahin on ohi? "Toivomme, että huippu olisi saavutettu tai sitä oltaisiin saavuttamassa"

Maiden koronastrategiat poikkeavat toisistaan, eikä viisasten kiveä ole vieläkään löydetty – esimerkkeinä Britannia ja Islanti 5:29
Video: Maiden koronastrategiat poikkeavat toisistaan, eikä viisasten kiveä ole vieläkään löydetty – esimerkkeinä Britannia ja Islanti.

Toistaiseksi tuhannen tartunnan päiväkohtainen raja on ylitetty vain kerran.

Suomen koronatartuntaluvut ovat edelleen korkealla tasolla, mutta viime päivinä tartuntamäärät ovat olleet pienessä laskussa. Tänään Suomessa raportoitiin 673 uutta tartuntaa.

Viimeisen seitsemän päivän aikana on todettu yhteensä 5 039 tartuntaa. Edeltävällä viikolla tartuntoja oli yhteensä 5 051 eli viikoittainen tartuntamäärä on laskenut hieman.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin viransijainen johtajaylilääkäri Jari Petäjä on vielä varovainen sanoissaan, mitä hienoinen käänne tartuntamäärissä tarkoittaa.

– Ilmaantuvuus maanlaajuisesti on korkea ja tilanne vaihtelee päivittäin. Olemme selkeästi isossa aallossa ja toivomme, että huippu olisi saavutettu tai sitä oltaisiin saavuttamassa, Petäjä kertoo MTV Uutisille.

Petäjän mukaan korona on yllättänyt monta kertaa, joten tilannetta on vaikea arvioida.

– Tällä hetkellä ei ole kuitenkaan suurta huolta siitä, että olisimme hallitsemattomassa tilanteessa ylöspäin.

Petäjä kertoo tartuntamäärien käänteen syyksi mahdollisesti rokotekattavuuden nousun.

– Sen jatkuva nostaminen on aivan ensisijainen asia. Toki myös muuttuneet ja voimassa olevat rajoitustoimet ovat hyvin tärkeitä.

Tartunnanjäljitys pelaa HUSin alueella kohtalaisesti. Noin kaksi kolmesta tapauksesta onnistutaan jäljittämään.

Rokotus suojaa tehohoidolta

Sairaalahoidossa koko Suomessa on 106 koronapotilasta, joista 29 tehohoidossa. Sairaalahoidon tarve on kasvanut kolmannen tartunta-aallon aikana, mutta sairaalahoidon kantokykyä ei kuitenkaan vielä ainakaan HUSissa koetella.

Tällä hetkellä HUSin alueen sairaaloissa on osastoilla hieman yli 20 koronapotilasta ja tehohoidossa viisi. Lukemat ovat hitusen pienempiä kuin eilen.

– Olemme pysyneet siinä, että alle kymmenen ihmistä on tehohoidossa, minkä kanssa pärjäilemme. Sairaalakuormituksen kokonaiskuormitus on hilautunut pikkuhiljaa ylöspäin, mikä on odotettua ja ennakoitua, kun tartuntamäärät ovat kasvaneet.

Petäjän mukaan tehohoitoon päätyvistä lähes kaikki ovat rokottamattomia.

– Yhden rokoteannoksen läpi on mahdollista päätyä tehohoitoon, mutta meillä (HUSissa) kesän aikana yhden käden sormilla voidaan laskea ne teholla olleet potilaat, jotka ovat saaneet yhden rokoteannoksen. Kaikki muut ovat olleet rokottamattomia.

Väliotsikkoa korjattu ja muotoilua parannettu 18.8.2021 klo 15.12.

Lue myös:

    Uusimmat