Koronakevät on kasvattanut ylivelkaisten määrää ja lyhennysvapaat ovat viisinkertaistuneet – pikavipit lisänneet velkaongelmia

2:09
Velkaongelmat kasvussa, samoin pikavippiyhtiöiden mainonta.

Koronakevät on lisännyt monien suomalaisten velkaongelmia. Ylivelkaantuneita auttava Takuusäätiö on saanut avunpyyntöjä yli 30 prosenttia enemmän kuin keväällä 2019. Myös asuntolainojen lyhennysvapaita on anottu pankeilta moninkertainen määrä normaaliaikoihin verrattuna.

Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha Pantzar kertoo, että rahaongelmia on ollut erityisesti heillä, joilla on ollut jo ennestään vaikeuksia.

–Jos tulonsaanti ehtyy joksikin aikaa, se tekee oman rahatilanteen näkyväksi, vaikka sitä ei ole välttämättä aiemmin huomannut. Sitten ruvetaan hakemaan apua. Meidän epäilyksemme on, että tämä tulee vielä melko lailla lisääntymään.

Pikavippien mainonta lisääntyi keväällä

Samaan aikaan kun koronakriisi on ajanut ihmisiä lomautusten ja työttömyyden kurimukseen, pikavippiyhtiöt ovat kiihdyttäneet mainontaansa. Näin tapahtui etenkin alkukeväästä.

– Kyllä siinä alkuvaiheessa oli nähtävissä sellaista, mutta hallitushan otti pontevasti kantaa ja yritti lähteä nopeasti muuttamaan säädäntöä, että näitä kyettäisiin estämään, Pantzar toteaa.

Nopeaa rahaa tarjoavat myös perinteiset pankit.

–Kyllä sieltä pankistakin saat sen lainan viidessä minuutissa, ja aika paljonkin vielä.

Lyhennysvapaahakemukset viisinkertaistuivat

Asuntolainan lyhennysvapaan hakemukset ovat koronavuoden aikana viisinkertaistuneet normaaliaikoihin verrattuna. 

– Me lähdemme siitä, että autamme asiakkaita vaikeuden aikojen yli vastuullisesti ja tuomme vaihtoehdot. Mutta harkinta siitä, milloin (lyhennysvapaan hyödyntäminen) on tarkoituksenmukaista, jää kyllä kotitaloudelle, Finanssiala ry:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi toteaa.

Vasta kymmenen prosenttia pankkivelkaisista on turvautunut lyhennysvapaisiin.

– Meillä ei ole yleisempää huolta kotitalouksen velkaantumisesta. Se on vielä ihan kohtalaisella tasolla. Ei ole nähtävissä kehitystä, että ne asuntoluotot aiheuttaisivat ongelmia. Kyllä se tulee enemmän nimenomaan pikavippien kautta.

Lue myös:

    Videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja