MTV Uutisten pankkikysely: suomalaiset säästävät korona-aikana pahemman päivän varalle – asuntolainojen lyhennysvapaille ei ole nyt suurta kysyntää

MTV Uutisten tekemän pankkikyselyn perusteella suomalaiset kotitaloudet ovat toistaiseksi selvinneet pääosin hyvin koronapandemian aiheuttamista talousvaikeuksista.

Pankkien mukaan asuntolainojen lyhennysvapaat ovat normaalitasolla ja säästäminen on lisääntynyt.

MTV Uutisten kysely viidelle peruspankille sekä Suomen Pankille paljastaa, että esimerkiksi asuntolainojen lyhennysvapaat ovat laskeneet keväästä huomattavasti.

– Tällä hetkellä lyhennysvapaiden kysyntä on palautunut täysin koronaa edeltävälle tasolle eikä näköpiirissä ole samanlaista kysyntäpiikkiä, mitä silloin keväällä oli, Nordean asuntolainoista vastaava johtaja Jussi Pajala sanoo.

– Keväällähän kiinnostus oli hurjaa lyhennysvapaita kohtaan. Noin 1,5 kuukauden aikana lyhennysvapaahakemuksia tuli kymmenkertainen määrä normaaliin verrattuna, mutta sittemmin tilanne on tasaantunut, kertoo puolestaan OP-Ryhmän henkilö- ja pk-yritysasiakkaiden liiketoimintajohtaja Harri Nummela.

Korona-aika on aiheuttanut lisäksi sen, että säästäminen on lisääntynyt.

– Talletukset ovat kasvaneet eli kotitaloudet ovat leikanneet kulutustaan. Varaudutaan pahan päivän varalle. Kysyntä sijoituspalveluita kohtaan on samalla kasvanut, Nummela kertoo.

Säästäminen on epävarmassa tilanteessa monelle järkevä ja vastuullinen ratkaisu. Laaja-alainen säästäminen on tosin talouden kannalta sikäli ongelmallista, että kulutuksen heikkeneminen voi aiheuttaa vaikeuksia monelle kotimaisesta kysynnästä riippuvaiselle yritykselle.

Rästejä ei tavanomaista enempää

Hyviin taloustietoihin kuuluu myös se, ettei suomalaisilla ole esimerkiksi maksurästejä tavallista enempää.

– Toistaiseksi ei ole näkynyt kasvavia maksurästejä. Yhteistyö asiakkaiden kanssa on toiminut hyvin ja avoimen keskustelun myötä ongelmilta on vältytty, Aktian Uudenmaan aluejohtaja Oscar Taimitarha sanoo.

Pankit kuitenkin muistuttavat, että jos koronan aiheuttama heikko taloustilanne pitkittyy ja laajenee useille aloille, maksuvaikeudet yleistyvät.

Vaikeuksista on jo tiettyjä merkkejä.

– Osalla taloudellinen tilanne on hankala, varsinkin jos työt näyttävät loppuvan kokonaan. Osa taas haluaa varmuuden vuoksi varautua, vaikka tilanne ei olisi akuutti. Moni, jonka tilanne on nyt stabiili ja hyvä, onkin herännyt siihen, että puskureita pitäisi ruveta kerryttämään, Aktian Taimitarha sanoo.

Suomen Asiakastiedon mukaan nykyisin 392 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä. Maksuhäiriömerkinnät ovat yleisempiä miehillä.

Asuntolainat kysyttyjä

Monen kotitalouden uskosta tulevaan kertoo osaltaan se, että uusien asuntojen ja asuntolainojen kysyntä on yhä kovaa.

MTV Uutisten kyselyssä monet pankit kertovat lainojen kysynnän olevan vähintään 10-20 prosenttia tavanomaista korkeampaa.

– Uusia asuntolainoja on viime aikoina haettu kaksinkertainen määrä viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Niitä on myös myönnetty selvästi aiempaa enemmän. Asuntokauppa käy huomattavan vilkkaana, ehkä osa on patoutunutta kysyntää viime keväältä. Huomasimme jo kesällä asuntolainojen kysynnässä selvää kasvua, Handelsbankenista kerrotaan.

Asuntokaupan lisäksi myös remontoiminen ja kesämökit ovat kiinnostaneet.

– Asuntolainojen lisäksi kiinnostus remontointia ja mökkeilyä kohtaan on lisääntynyt. Lähes puolet suomalaisista on koronapandemian aikana remontoinut, ehostanut tai sisustanut kotia, pihaa tai vapaa-ajan asuntoaan selviää teettämästämme kyselytutkimuksesta. Remontoimisen lisäksi yksi koronavuoden ilmiöitä on kiihtynyt mökkikauppa, Nordeasta kerrotaan.

Pankkisektori vakavarainen

Pankkisektori on Suomen Pankin mukaan yhä vakavarainen, vaikka koronapandemia vaikuttaa niidenkin toimintaan ja tulokseen.

– Lähes kaikkien suomalaispankkien liiketulokset supistuivat vuoden 2020 ensimmäisen puoliskon aikana, kun verrataan vuoden takaiseen tasoon. Kaikki pankkiryhmät tekivät kuitenkin positiivisen liiketuloksen. Oman pääoman tuotolla mitattu kannattavuus heikkeni vuoden 2019 lopun 5,2 prosentista 4,2 prosenttiin, Suomen Pankista kerrotaan.

Säästämisen suosio on näkynyt myös Suomen Pankin keräämissä tilastoissa.

– Pankkisektorin yleisötalletukset kasvoivat huomattavasti vuoden 2020 ensimmäisellä puoliskolla: yritystalletukset kasvoivat 14 prosenttia ja kotitaloustalletukset 11 prosenttia vuoden 2019 loppuun verrattuna.

Suomen Pankista korostetaan sitä, että lyhennysvapaiden käyttöasteen perusteella on hankala arvioida pidemmän aikavälin taloustilannetta.

– Lyhennysvapaat ovat helpottaneet kotitalous- ja yritysasiakkaiden tilapäisiä maksuvaikeuksia, mutta melko laaja-alaiset lyhennysvapaat vaikeuttavat pankkiasiakkaiden velanhoitokyvyn arviointia tällä hetkellä.

Lue myös:

    Uusimmat