Suomalaiset ovat hullaantuneet säästämisestä – perinteinen tapa on edelleen suosituin

0:46
Katso video: Tällainen on suomalainen säästäjä.

Korona-aikana suomalaisten pankkitileille on jäänyt paljon rahaa, kun esimerkiksi ravintola- tai teatteripalveluihin ei ole voinut käyttää rahaa.

Yhä useampi suomalainen säästää ja sijoittaa muutenkin kuin asuntolainaansa lyhentämällä, ilmenee Finanssialan kyselystä.

Tämän vuoden kevättalvella tehdyn kyselyyn mukaan 64 prosenttia kertoi omistavansa säästöjä tai sijoituksia eri kohteissa. Osuus on noussut kuusi prosenttiyksikköä kahden vuoden takaisesta.

– Säästäminen on kasvanut kaikissa tuotteissa. Perinteinen pankkitilisäästäminen on edelleen suosituin tapa, mutta myös rahastot ovat olleet kasvussa ja rahastopääoman puolella on tavoiteltu kaikkien aikojen ennätyksiä, Finanssialan toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi kertoi Uutisaamun haastattelussa.  

Finanssialan pääekonomistin Veli-Matti Mattilan mukaan säästöt eivät ole jääneet pelkästään pankkitileille, vaan niitä on myös alettu jo käyttää, mikä auttaa talouden rattaiden pyörimistä ylipäätään. 

– Esimerkiksi asuntomarkkinoilla näkyy selvästi, miten korona vaikuttaa näiden säästöjen kautta. Ihmisille on myös kertynyt uusia asumistarpeita, ja kun on säästöjä, voidaan lähteä markkinoille etsimään uudenlaista asuntoa.

Katso pääkuvan video: Tällainen on suomalainen säästäjä.

Asiantuntijat eivät ole huolissaan asuntolainojen korkeasta kysynnästä

Suomen pankin mukaan toukokuussa suomalaiset nostivat ennätysmäärän asuntolainoja sitten kesäkuun 2008, jolloin lainojen kysyntää seurasi finanssikriisi. Toukokuussa uusia asuntolainoja nostettiin yhteensä 2,1 miljardin euron edestä.

Nyt Finanssialan asiantuntijat eivät ole huolissaan tilanteesta.

– Meillä on ollut asuntomarkkinoilla jo hyvin pitkään kahtiajakautunut tilanne. On kasvukeskukset, joissa kaupankäynti on vilkasta ja asuntojen hinnat ovat nousussa, sitten suuressa osassa maassa markkinatilanne on melkein jäässä, Mattila kuvaili.

– Näkisin, että viime aikojen vilkas meno on palautumista koronasta, siirtymistä kohti normaalitilaa. En olisi huolissani, hän jatkaa.

Myöskään Kauppi ei näe tilanteessa vaaran merkkejä, mutta hän kuitenkin muistuttaa, että ihmisten velkaantumista on aina syytä seurata.

– Hyvä asia on, että asuntoluottojen puolella entistä useampi ihminen säästää omaa asuntoaan varten. Meillä on sääntely muuttunut sillä tavalla, että tarvitaan omaa rahoitusosuutta ja yhä useampi pitää säästämisaikeissaan mielessä, että omaa rahoitusta tarvitaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja