Koronaan sairastuneet luovuttivat verta Etelä-Koreassa – verta ehdittiin jakaa potilaille: SPR:ltä huojentavaa tietoa

Suomessa on todettu seitsemän uutta koronavirustartuntaa 1:00

Eteläkorealainen virkamies lahjoitti verta vain viikko ennen kuin hänellä todettiin koronavirus. Asiasta kertoo singaporelaismedia The Straits Times. 

Potilas on kotoisin Daegun kaupungista, johon koronavirus on iskenyt erityisen voimakkaasti Etelä-Koreassa. Tartunnan saanut alkoi oirehtia helmikuun 13. päivänä verenluovutuksen jälkeen. Diagnoosi varmistui 23. helmikuuta.

Etelä-Korean yleisradioyhtiön mukaan kaikkiaan kuusi verenluovutukseen osallistunutta ihmistä oli antanut positiivisen testituloksen noin kahden viikon kuluessa verenluovutuksesta.

Vaikka luovutetusta verestä tehtiinkin takaisinveto, puolet siitä ehditiin jakaa yhdeksälle luovutusta tarvinneelle henkilölle.

Ei tartu verikontaktissa

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. 

Tämänhetkisen tutkimustiedon valossa ei ole voitu osoittaa, että koronavirus tarttuisi verikontaktissa ihmisestä ihmiseen, SPR:n Veripalvelun erikoislääkäri Susanne Ekblom-Kullberg vahvistaa MTV Uutisille.

Etelä-Korean tapaus ei siis käytännössä aiheuta tartuntavaaraa potilaille, jotka ovat vastaanottaneet luovutettua verta.

Erikoislääkäri huomauttaa, että tartuntariski muodostuu käytännössä siitä, jos sairastunut tulee verenluovutuspisteelle ja tartuttaa muita ihmisiä siellä ollessaan pisaratartuntana.

Etelä-Koreassa tartunnan saaneita on yli 7 400. Kuolonuhreja oli maanantainhin mennessä 53. Maa ei toistaiseksi ole määrännyt asukkailleen liikkumiskieltoja, kuten Kiina ja Italia.



Lue myös:

    Uusimmat