Pirkanmaa pysyttelee leviämisvaiheessa – alueella uusi surullinen ennätys: Ravintolaan liittyvistä tartunnoista liikkeellä "vääriä käsityksiä"

2:23
Pikatestit vähentävät jatkotartuntoja ja säästävät rahaa – Tanskassa laaja koronatestaus on ollut arkipäivää jo kuukausia

Pirkanmaan alue on edelleen leviämisvaiheessa, kertoo Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tiedotteessaan. Aiempiin suosituksiin ei ole tulossa muutoksia. 

Pirkanmaan alueella todettiin viime viikon aikana 559 uutta koronavirustartuntaa, mikä on viikkotason ennätys tartuntaluvuissa.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ilmaantuvuus on ollut kesän aikana nousussa. 

Tartunnan lähde saatiin selvitettyä 415 tapauksen kohdalla, 114 tartunnan lähde jäi viime viikolla tuntemattomaksi, kertoo ylilääkäri Jaana Syrjänen tämänpäiväisessä koronainfossa.

Tartuntojen lähteiden jäljitys on kuitenkin osoittanut positiivista – vaikkakin heikkoa – signaalia sen suhteen, että tartuntojen lähteitä onnistuttiin selvittämään viime viikolla paremmin kuin aiemmin. 

Tiedotteen mukaan tartuntajäljitys on edelleen ruuhkautunut, ja altistuneiden tavoittamisessa on ajoittain viivettä. 

Siitä huolimatta sairastuneisiin on saatu otettua yhteyttä vuorokaudessa. 

Ravintoloihin liittyy vääriä käsityksiä

Ravintoloista saaduista koronatartunnoista on tiedotteen mukaan liikkeellä "vääriä käsityksiä". 

Viime viikolla ravintoloiden, baarien ja yökerhojen osuus kaikista viikon tartunnoista oli 2 prosenttia.

Syrjäsen mukaan ravintoloista ja yleisötapahtumista peräisin olevat tartunnat ovat vähentyneet kahden viikon takaiseen verrattuna. 

Tartuntaa ei tiedotteen mukaan tilastoida ravintolatartunnaksi vain sen perusteella, että sairastunut on käynyt ravintolassa, vaan altistuminen vaatii kontaktin sairastuneen kanssa. 

– Tartuntaan täytyy olla yhdistettävissä selkeä altistumistilanne, eli todetusti koronaan sairastunut kontakti, tiedotteessa tarkennetaan. 

Tartuntoja saadaan kotipiirissä

Tartuntojen määrä 20–29-vuotiaissa on laskenut, kun puolestaan tartunnat 10–19-vuotiaiden keskuudessa ovat lisääntyneet viikon takaiseen verrattuna.

Tartunnat ovat peräisin pääasiassa kotipiiristä ja vapaa-ajalla vietetyltä ajalta, esimerkiksi ystävien tapaamisten kautta, 

– Kolmasosa sairastuneista oli edeltävästi karanteenissa. Tämä antaa toivoa, että tartuntojen leviäminen voisi olla tasaantumassa, tiedotteessa muotoillaan.

Karanteenissa Pirkanmaalla on tällä hetkellä 1 471 ihmistä, mikä on vähemmän kuin edeltävällä viikolla. 

Rokotukset etenevät myös Pirkanmaalla 

Koronarokotukset etenevät Pirkanmaalla: Ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 68 prosenttia pirkanmaalaisista ja toisen annoksen 37 prosenttia. 

Osassa Pirkanmaan kunnista myös 12–15-vuotiaiden koronarokotukset ovat käynnistyneet.

– Rokotusten ohella kirurgisten suu-nenäsuojusten ahkera käyttö kuuluu koulujen tärkeimpiin terveysturvallisuustoimiin, tiedotteessa kerrotaan. 

Suojaimia suositellaan yli 12-vuotiaille siksi, että delta-variantti tarttuu ärhäkkäämmin. Syrjäsen mukaan virusmuunnos ei kuitenkaan ole vaarallisempi lapsille. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja