THL antoi uuden ohjeistuksen matkailijoille koronaviruksesta

Kiinan koronavirus on tappanut jo yli 400 ihmistä – MTV paikalla Hongkongissa, jossa vahvistettu ensimmäinen viruskuolema 7:23
Kiinan koronavirus on tappanut jo yli 400 ihmistä – MTV paikalla Hongkongissa, jossa vahvistettu ensimmäinen viruskuolema.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL laajentaa epidemiaohjeistustaan koskemaan kaikkialta Manner-Kiinasta Suomeen saapuvia. Ohjeet matkustajille on laadittu uuden koronaviruksen varalta.

THL kehottaa äkillisiä hengitystieoireita saaneita olemaan ensin puhelimitse yhteydessä paikalliseen sairaalaan tai terveyskeskuksen päivystykseen.

Oireet voivat olla kuumetta, yskää tai hengenahdistusta, jotka ilmenevät kahden viikon kuluessa Kiinasta saapumisen jälkeen.

Tapausten nopea tunnistaminen on tärkeää, jotta voidaan estää muiden ihmisten sairastuminen, THL muistuttaa.

Uuden ohjeistuksen löydät THL:n verkkosivuilta.

Uusia tapauksia on todettu kaikissa Kiinan maakunnissa, myös alkuperäisen epidemia-alueen Wuhanin kaupungin ja Hubein maakunnan ulkopuolella.

Laitos muistuttaa, että yskiessä ja aivastaessa tulee suojata suu paperinenäliinalla ja heittää se heti roskiin. Jos nenäliinaa ei ole, tulee aivastaa puseron hihaan, ei käsiin.

Suomessa toistaiseksi yksi vahvistettu tapaus

Ensimmäiset koronavirusepäilyt Suomessa ilmenivät noin kaksi viikkoa sitten, kun kaksi kiinalaisturistia hakeutui päivystykseen Ivalossa. Epäilyt osoittautuivat testien jälkeen aiheettomiksi.

Suomen ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa tunnettu koronavirustapaus vahvistettiin viime viikon keskiviikkona. Kyseessä on kiinalaisnainen, joka oli lomailemassa Saariselällä. Nainen oli otettu päivää aiemmin eristyksiin Lapin keskussairaalaan.

Sunnuntaina kolme suomalaista saapui evakuointilennolla Kiinasta Ranskaan, jossa he ovat seurattavana.

Finnair ilmoitti tammikuun lopussa peruvansa kaikki lentonsa Manner-Kiinaan lähes koko helmikuun ajaksi koronaviruksen vuoksi. Vastaavanlaisia ratkaisuja Kiinan-lennoistaan ovat tehneet lukuisat lentoyhtiöt ympäri maailman.

Lue myös:

    Uusimmat