Korona vei Eijan teho-osastolle ja tauti jäi sen jälkeen päälle – long covid vaikeuttaa yhä hengittämistä: "Väsymys on jopa pahentunut"

Eija Ahonlinna sairastui koronaan, joka venyi long covidiksi 3:29
Eija Ahonlinna sairastui koronaan, joka venyi long covidiksi.

Nummelalainen Eija Ahonlinna on pystynyt palaamaan täysiaikaisesti töihin pitkittyneestä koronasta huolimatta. Oireet jatkuvat 10 kuukautta rajun sairastumisen jälkeen.

Pitkittynyttä koronaa sairastava Eija Ahonlinna kertoo MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmalle, ettei hän osannut alun perin edes epäillä koronaa, koska oireita ei ollut. Hän meni testiin ikään kuin varmuuden vuoksi, sillä perheessä oli koronaepäily. Tyttärellä oli nuha.

– Minulle tuli positiivinen tulos ja tyttärelle negatiivinen. Siitä noin viiden päivän päästä olo alkoi huonontua, Ahonlinna sanoo.

Pian Ahonlinna vietiin sairaalaan Lohjalla ja sieltä teho-osastolle Jorvin sairaalaan Espooseen. Ennen teho-osastolle siirtoa hän luuli kuolevansa.

– Heräsin sairaalassa kovaan yskänpuuskaan. Painoin hälytysnappia, ja kuulin vielä, kun hoitaja sanoi, että 'hoitaja tässä'. Sen jälkeen en pystynyt enää puhumaan, ilma tuntui loppuvan. Olin varma, että matkani päättyy siihen.

– Ehdin miettiä, että minulla on ollut hyvä elämä, ja että lapseni varmasti pärjäävät elämässään. Kun havahduin huoneessa, lähdettiin minua siirtämään Jorviin sairaalaan.

Töihin takaisin puolen vuoden päästä

Eija Ahonlinna kotiutui noin kaksi viikkoa hoitojakson jälkeen. Töihin hän palasi kuuden kuukauden sairausloman jälkeen, viideksi päiväksi viikossa. Oireet jatkuvat yhä.

– Edelleen hengittäminen on raskasta ja väsymys on jopa pahentunut.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Eija Ahonlinna kertoo sairastumisestaan laajemmin Viiden jälkeen -ohjelmassa tänään torstaina kello 17.30 MTV3-kanavalla. Asiantuntija vastaa studiossa mm. siihen kysymykseen, voiko kaksi kertaa rokotettu sairastua pitkäkestoiseen koronaan.

Pitkäaikaisesta koronasta kärsiviä hoidetaan Helsingissä HUS:in Koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikalla. Sinne Eija Ahonlinnakin menee hoitoon ensi viikolla. Osastonlääkäri Aleksandra Sulg poliklinikalta kertoo, että sairauteen annetaan oireenmukaista hoitoa.

– Viestini on, että long covidista voi toipua. Sairauteen annetaan oireenmukaista hoitoa. Eli jos on sydämentykystä, saa lääkettä siihen. Monilla on ahdistusta ja masennusta pelottavan tilanteen takia, joten hoidoksi tarjotaan usein myös psykologista tukea. Universaalia pilleriä, jolla long covidin oireita hoidettaisiin, ei ole kuitenkaan olemassa, Sulg sanoo.

Noin puolelle koronaa sairastaneista kehittyy pitkäkestoisia oireita, arvioi STM. WHO on määritellyt, että long coivdista on kyse silloin, kun oireet ovat kestäneet ainakin kaksi kuukautta, eikä niitä voi selittää muulla syyllä.

Tarkkaa tilastoa long covid -potilaiden määrästä Suomessa ei vielä ole, mutta arviot ovat liikkuneet jopa kymmenissä tuhansissa.

Lue myös:

    Uusimmat