Näin Suomen long covid -poliklinikka toimii: Tulijoita olisi enemmän kuin pystytään ottamaan vastaan – "Neurologiset oireet ovat potilaalle pelottavia"

6:12
Katso videolta, millainen on Suomen ensimmäinen long covid -klinikka.

Suomessa on arviolta kymmeniä tuhansia ihmisiä, jotka kärsivät pitkäoireisesta koronasta eli niin kutsutusta long covidista. Pitkäaikaisiin oireisiin ei kuitenkaan läheskään aina tarvitse erikoissairaanhoitoa.

On kuitenkin joukko ihmisiä, joiden oireet vaikuttavat heidän toimintakykyynsä merkittävästi. Osa potilaista on joutunut jäämään pois työelämästä oireiden vuoksi.

Kesäkuussa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS avasi Suomen ensimmäisen long covid -poliklinikan Helsingin Meilahteen. 

Potilaita olisi niin paljon, että osa joudutaan käännyttämään ovelta.

– Tällä hetkellä joudumme valitsemaan kaikkein vaikeimmat tapaukset, jotka tarvitsevat erikoissairaanhoitoa ja -tutkimusta. Kaikkein lievimpiä emme voi nyt valitettavasti ottaa, long covid -klinikan ylilääkäri Helena Liira kertoo.

Moninainen oirekuva

Long covidin oireet ovat hyvin moninaisia. Oireita voi olla esimerkiksi hengenahdistus, päänsärky tai hiustenlähtö. Osalla liikuntakyky on heikentynyt.

– Yleisin [oire] on uupumus, eli väsymys mikä ei poistu lepäämällä, Liira kuvailee.

Oireiden moninaisuudesta kertoo se, että ne voivat vaihdella fyysistä neurologisiin. Neurologiset oireet voivat olla esimerkiksi muistin heikentyminen ja keskittymisvaikeudet.

– Neurologiset oireet ovat potilaalle pelottavia, Liira sanoo.

Naisten osuus korostuu long covidissa

Long covidin syntymekanismia tai altistavia tekijöitä ei vielä täysin tunneta. 

Varsinainen koronatauti on tilastollisesti vaarallisempi iäkkäämmille miehille, mutta kansainvälisissä tilastoissa long covid-potilaissa kuitenkin korostuvat naiset, usein hieman keski-ikää nuoremmat. Syytä tähän ei tiedetä. 

Myös Suomen long covid -klinikalla on enemmän naisia potilaina kuin miehiä, Liira kertoo. Tilastoja osuudesta ei kuitenkaan vielä ole.

– Mutta kuka tahansa voi sairastua long covidiin, samalla tavalla kuin covidiinkin, Liira toteaa.

Long covidin ehkäisyyn Liiralla on yksinkertainen neuvo.

– Jos ei sairastu akuuttiin covidiin, välttyy myös long covidilta. Olisi tärkeää, että kaikki ottaisivat rokotteen. Ei tämä ole kiva sairaus.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja