Korona pakotti Maija-Liisa Peuhun, 78, sivuun rakastetusta Salkkarit-roolistaan – edessä on myös toisenlainen joulu: "Tällä kertaa meitä on vain kaksi"

4:40
Rakastettu Salkkari-näyttelijä Maija-Liisa Peuhu kertoo poikkeusvuoden joulustaan – tulevalle vuodelle yksi toive

Salatut elämät -sarjan Ulla Taalasmaan roolista tuttu Maija-Liisa Peuhu kertoo MTV Uutisten jouluhaastattelussa, kuinka koronan värittämä vuosi 2020 on sujunut. Myös joulusta on tulossa erilainen.

Näyttelijä Maija-Liisa Peuhu, 78, ripustaa viikko ennen jouluaattoa yhden punaisen joulupallon kotipihansa kuuseen Helsingin Laajasalossa. Sisällä joulukuusta ei tällä kertaa ole. 

Peuhun ja hänen puolisonsa pitkäaikaisen kodin pihapiirissä vilisee remonttimiehiä. Sisällä asunnossa suurimmat tavarat on pakattu suojaan muovin sisään, ja muuttokuorma väliaikaiseen asuntoon vietiin joitain päiviä aiemmin.

– Vannon, etten osta meille mitään ylimääräistä enää ikinä, Peuhu huokaa kotipihallaan.

Hän kertoo MTV Uutisille, ettei ole koskaan kiintynyt tavaroihin, mutta fyysisesti kodin tyhjentäminen oli raskas projekti. 

Peuhu tunnetaan tätä nykyä ennen kaikkea rakastetusta Ulla Taalasmaan roolistaan Salatut elämät -sarjassa. Ullaa ei ole nähty ruudussa pitkään aikaan, sillä Peuhu ei ole voinut olla mukana kuvauksissa koronatilanteeseen liittyvien rajoitusten takia. 

Toisenlainen joulu

Näyttelijä myöntää, että olisi mielellään jälleen mukana rakkaassa työyhteisössä, mutta vuotta 2020 varjostaneella pilvellä on myös kultainen reunus.

– En olisi voinut ajatellakaan, että olisin tänä aikana ollut mukana jossain ohjelmassa, hän viittaa muuttoon ja remonttiin.

Jouluvalmistelut eivät ole olleet tavanomaisimmasta päästä, ja myös joulusta on tulossa tällä kertaa erilainen. Ainoa syy siihen ei kuitenkaan ole muutto pois remontin alta: joulua vietetään koronarajoitusten vuoksi ilman lapsia ja lapsenlapsia.

– Tällä kertaa meitä on vain kaksi, mieheni ja minä. Ensimmäinen esine, jonka veimme uuteen kotiin, oli suuri joulutähti ikkunaan ja siellä se loistaa, kertoo Peuhu, jonka mukaan suunnitelmissa on polttaa kynttilöitä ja laulaa joululauluja.

Vaikka Peuhu tunnustautuu jouluperinteiden suureksi ystäväksi ja hänen joulupöydässään on tavallisesti kaikki mahdolliset jouluherkut viimeisen päälle laitettuina koristeita myöten, myös jouluateria tulee olemaan tänä vuonna toisenlainen.

– Poikani on luvannut meille gourmet-kokin valmistaman jouluaterian, joka tuodaan ovelle. Eiköhän tämä ihan vaihteluna virkistä! Tähdätään seuraavaan jouluun, kun on kaikki mahdolliset läsnä ja paljon lahjoja! Nyt ei ostettu lahjoja, eikä lähetetty kortteja.

Etäiltasatuja lapsenlapselle

Lapsiaan ja lapsenlapsiaan Peuhu ei ole rajoitusten vuoksi voinut muutenkaan tavata tänä vuonna vanhaan malliin. 6-vuotiaan lapsenlapsensa kanssa hänelle on kuitenkin kehkeytynyt hellyttävä, jokailtainen traditio. 

– Joka ilta luetaan puoli tuntia satua. Hän on sängyssä ja kuuntelee niin kauan kuin jaksaa, kertoo isoäiti, joka on itsekin nauttinut satujen lukemisesta puhelimitse valtavasti.

– On luettu Harry Potterit ja viimeksi Jo Nesbøn ”Pelastaako tohtori Proktori joulun?”. Se oli niin hauska aikuisenkin lukea!

Peuhu kertoo lukeneensa viime aikoina muutenkin paljon, ja kannustaa muitakin lukuharrastuksen pariin, jos aika käy kotona pitkäksi joululomilla.

– Ei ole muuten enää tylsää!

Vaikka Peuhu on joutunut olemaan poissa Salkkareista maaliskuusta lähtien, hän korostaa eriskummallisen vuoden menneen kuitenkin mukavasti. Muuttorumban lisäksi hänellä on ollut myös mielekästä tekemistä. Alkuvuodesta hän harjoitteli innoissaan kappaleita Masked Singer Suomi -ohjelmaa varten ja lisäksi hän on tehnyt dubbaustöitä.

– Olen dubannut 80-luvun alusta asti ja nyt kävin Disneytä dubbaamassa pari kertaa. Se on hirveän hauskaa puuhaa! Koronapelkoakaan ei ole, kun on yksin huoneessa ja muut ihmiset ovat lasin takana, hän kertoo.

Kaupassa on voinut käydä varhain aamulla tai myöhään illalla, mutta esimerkiksi säännölliset uimahallivisiittinsä Peuhu ja hänen miehensä ovat joutuneet lopettamaan. Näyttelijän mukaan pariskunta kuitenkin pyrkii tekemään ahkerasti kävelylenkkejä vaihtelevissa paikoissa.

– Kyllä minua joskus ketutti, kun ajattelin, että nyt lähden johonkin. Kävin kuitenkin dialogia itseni kanssa ja toinen puoli sanoi, että et sinä nyt lähde mihinkään, tunnustaa Peuhu.

Huoli kulttuurialalla työskentelevistä kollegoista on kuitenkin ollut mielen päällä, kun teatteriin tai elokuviin ei ole ollut asiaa.

– On kauhean ikävää, kun esiintyvillä taiteilijoilla on niin paljon työttömyyttä. Sydän on sykkyrällä sen suhteen, miten he tästä selviävät, hän harmittelee.

Fanit kyselevät Ullan perään

Peuhu sai vuonna 2015 aivoinfarktin, josta hän puhui ensimmäisen kerran julkisuudessa vasta vuosia myöhemmin. Nyt hän sanoo voivansa hyvin, eikä haikaile edelleenkään eläkepäiville, vaikka aikaa on tullut tänä vuonna vietettyä kotona poikkeuksellisen paljon.

– Ruumishan tässä vähän kärsii iän myötä, mutta sielu ei vanhene. Sitähän minä vähän pelkäsin, että kotona olemiseen tottuu, mutta en mä onneksi ole tottunut!

Kyselyjä Ulla Taalasmaan paluusta tulee Salkkarit-faneilta jatkuvasti.

– Kolme tyttöä jopa soitti minulle hiljattain ja kysyivät, että koska se Ulla tulee taas, hän kertoo.

Myös näyttelijä itse tunnustaa odottavansa sitä, että pääsee selville siitä, mitä kaikkea Ulla Taalasmaan elämässä on tapahtunut viime aikoina.

– Minullakin on ollut näin kova vilske, mutta Ullalla se vasta onkin! Sille tapahtuu vielä enemmän ja olisi kiva nähdä, mitä tapahtuu, Peuhu nauraa.

Hänellä on myös selvä arvio siitä, miksi Ullan suosio Salkkarit-fanien keskuudessa pysyy vankkumattomana vuodesta toiseen.

– Ulla on hahmo, jolle voi mättää mitä tahansa ja kaikki pelaa! Se peilaa ihmisen kuvaa niin, että moni löytää siitä itseään tai naapuriaan. Jo silloin kun sain roolin, ajattelin, että mikään tavallinen ei kelpaa. Joskus menee yli riman ja välillä ali.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja