Korona ei ole enää yleisvaarallinen tartuntatauti, linjasivat asiantuntijat – "Käytämme rahaa tällä hetkellä aika turhiin toimintoihin"

THL:n johtava asiantuntija kertoo, millainen on Kiinassa vauhdilla leviävä koronaviruksen uusi omikronmuunnos 4:09
Video: Video: THL:n johtava asiantuntija kertoo, millainen on Kiinassa vauhdilla leviävä koronaviruksen uusi omikronmuunnos

Asiantuntijaryhmän mukaan korona ei enää täytä yleisvaarallisen tartuntaudin kriteerejä.

Koronavirus ei enää täytä yleisvaarallisen tartuntataudin kriteerejä, linjaa asiantuntijoista koostuva tartuntatautien neuvottelukunta.

– Kävimme asiaa perusteellisesti läpi kokouksessa 14. syyskuuta. Tuolloin neuvottelukunta oli yksimielinen siitä, että covid-19 ei enää täytä kaikkia lakisääteisiä yleisvaarallisen tartuntataudin luokittelun kriteerejä, kertoo neuvottelukunnan puheenjohtaja, sosiaali- ja terveysministeriön (STM) lääkintöneuvos Anni Virolainen-Julkunen.

Neuvottelukunta on valtioneuvoston asettama asiantuntijaryhmä, joka koostuu muun muassa STM:n, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja sairaanhoitopiirien edustajista. 

Neuvottelukunta ei päätä koronaviruksen luokittelusta, mutta se antaa asiassa suosituksen STM:lle. Neuvottelukunnan tulee edustaa monipuolisesti tartuntatautialan asiantuntemusta.

– Sellaisena sen henkilökohtaisesti näen. Ministeriön virkakunnan ja poliittisen päädyn asia on, miten neuvottelukunnan ehdotusten kanssa toimitaan.

Asiasta päättää käytännössä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.), joka voi esittää valtioneuvostolle koronaviruksen poistamista yleisvaarallisten tartuntatautien listalta, tai luokituksen muuttamista esimerkiksi valvottavaksi taudiksi. 

"Asiaa seurattava tarkkaan"

Lain mukaan tartuntatauti on yleisvaarallinen, jos taudin tarttuvuus on suuri, jos tauti on vaarallinen, ja jos taudin leviäminen voidaan estää sairastuneeseen tai altistuneeseen kohdistetuilla toimenpiteillä, kuten karanteeneilla ja eristyksellä.

– Korona on edelleen joillekin vaarallinen mutta emme enää näe yhtä lailla vaarallista tautia kuin aiemmin. Tehohoidon tarve on vähentynyt, tai käytännössä loppunut, Virolainen-Julkunen sanoo.

Virolainen-Julkusen mukaan erityisesti yleisvaarallisuuden kolmas kriteeri ei enää täyty.

– Koronatartunta on hyvin yleinen, ja moni sairastaa sen oireettomana. Siksi on mahdotonta tietää, kehen yksilöön toimenpiteitä pitäisi kohdistaa.

Jos korona poistettaisiin yleisvaarallisten tartuntatautien listalta, koronalle altistuneita tai sairastuneita ei voitaisi enää määrätä viralliseen karanteeniin tai eristykseen.

"Poliittinen päätös"

THL ehdotti jo heinäkuussa koronaviruksen poistamista yleisvaarallisten tartuntatautien joukosta. Myös suuri osa infektiolääkäreistä on ollut luokittelun poistamisen kannalla.

– Tämä on poliittinen päätös. Tällä hetkellä käytämme terveydenhuollon resursseja ja rahaa aika paljon turhiin toimintoihin, kuten tartuntatautipäivärahaa varten tehtäviin testeihin, sanoo neuvottelukunnan jäsen, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Asko Järvinen.

Heinäkuussa STM:n kanta oli, että poistamista ei kannata kiirehtiä.

– Nyt kannattaa katsoa syksyn tilanne ja se, miten virus muuntuu, totesi tuolloin  STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen.

Nyt Puumalainen kommentoi asiaa toteamalla, että tilannetta seurataan tarkkaan.

– Me emme vielä tiedä, millaisia uusia virusmuunnoksia edessä on, onko korona pysyvästi rauhoittanut, ja onko vielä mahdollista, että tulee vakavampi tauti tai vakavampia tautiaaltoja.

MTV Uutiset ei tavoittanut ministeri Kiurua kommentoimaan asiaa.



Lue myös:

    Uusimmat