Korona pysyy yleisvaarallisten tartuntatautien listalla ainakin hetken – näin STM perustelee

Erityisesti Kiinassa kevään aikana mahdollisesti syntyvät uudet koronavariantit huolestuttavat sosiaali- ja terveysministeriötä, STM. Tämän takia koronaa ei poisteta yleisvaarallisten tartuntatautien listalta vielä. Listaus mahdollistaa sairastuneiden eristämisen ja takaa sairastuneille myös maksuttoman hoidon ja korvauksia tulonmenetyksistä.

Lääketieteen asiantuntijoista koottu tartuntatautien neuvottelukunta on ollut yksimielinen siitä, ettei korona enää täytä yleisvaarallisten tartuntatautien kriteereitä.

Kriteereihin kuuluu se, että taudin tarttuvuus on suuri, tauti on vaarallinen ja taudin leviäminen voidaan estää toimenpiteillä, jotka kohdistuvat tautiin sairastuneeseen tai altistuneeseen henkilöön.

THL:n Mika Salminen sanoi MTV Uutisille jo viime heinäkuussa kannattavansa lievempää luokittelua.

Asiantuntijoiden kannanotoista huolimatta sosiaali- ja terveysministeriö ei ole muuttanut linjaa ja esittänyt hallitukselle, että koronan arviointia muutettaisiin.

MTV Uutisten tietojen mukaan muutoksesta ei ole nyt keskusteltu ministeriössä tai hallituksen sisällä eikä sote-ministeriryhmän asialistalle ole tulossa aiheesta esitystä ainakaan lähiaikoina.

Koronan luokittelusta on keskusteltu tällä viikolla jälleen julkisuudessa, koska oikeuskansleri Tuomas Pöysti antoi ratkaisun aiheesta tehtyyn kanteluun.

Ratkaisussaan oikeuskansleri korostaa, että yleisvaarallisten tartuntatautien listaukselle on oltava vankat perusteet. Koronan asemaan listalla oikeuskansleri ei ota suoraan kantaa, mutta lähettää STM:n tiedoksi sen, että ministeriön tulisi ryhtyä toimiin koronaviruksen osalta, jos perusteita on.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

1:44
Kolme vuotta sitten koronavirus saapui Suomeen – näin siitä uutisoitiin ensimmäisiä kertoja MTV Uutisissa.

Uudet variantit huolena

Sosiaali- ja terveysministeriössä on tulkittu ratkaisua niin, että siinä todetaan itsestäänselvyys eikä tarvetta ratkaisun kommentoinnille ole ministeriön puolelta.

Ministeriö ei pidä koronan luokittelun muuttamista ajankohtaisena, koska Kiinassa mahdollisesti syntyvät koronavariantit voivat pahentaa tautitilannetta maailmalla ja ruuhkauttaa entisestää Suomenkin terveydenhoitoa.

Koronan pitäminen yleisvaarallisten listalla mahdollistaa viranomaisille eristämistoimenpiteet, jos niitä tarvittaisiin taudin leviämisen ehkäisyyn. Listaus on siis voimassa varmuuden vuoksi.

Ministeriön harkinnassa painaa myös se, että yleisvaarallisen tartuntataudin hoito on potilaalle maksutonta, mutta esimerkiksi lievemmän luokittelun taudin hoitokustannuksia voi tulla ainakin osittain potilaan maksettavaksi.

Luokittelun lievennyksen puolella olevat ovat esimerkiksi Lääkärilehden jutussa sanoneet luokittelun aiheuttavan resurssien hukkaamista.

STM painottaa, ettei koronatoimenpiteitä tehdä enää samassa mittakaavassa kuin pandemian pahimmissa vaiheissa ja hoitopaikoissa itse katsotaan, mitä toimia tarvitaan. Esimerkiksi laaja testauskapasiteetti on ajettu alas.

Ainakin ministeriölle on jäänyt epäselväksi se, mihin resursseja nyt hukkuisi koronan luokituksen takia.

1:11
THL: Terveiden työikäisten ylimääräisistä koronarokotuksista vain lyhytkestoinen hyöty.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja