THL ihmettelee: Miksi koronaa ei ole poistettu yleisvaarallisten tartuntatautien listalta?

1:21
THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta katsoo, että koronan aikaisista toimista pitäisi tehdä perusteellinen selvitys.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat edelleen eri linjoilla koronaviruksen luokittelusta. Ministeriön mukaan  kyseessä on yleisvaarallinen tartuntatauti, vaikka THL ja monet muutkin tahot luopuisivat jo luokittelusta ja sen mahdollistamista toimivaltuuksista. 

MTV:n Uutisextra-ohjelmassa vieraillut THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta ihmettelee, miksi STM ei ole poistanut koronaa ylersvaarallisten tartuntatautien listalta, vaikka muun muassa THL, tartuntatautien neuvottelukunta ja laaja joukko infektioasiantuntijoita ovat jo viime vuodesta saakka esittäneet sen poistamista.

– On tietysti mielenkiintoista, mitkä ne perusteet ovat, jolla sitä edelleen pidetään voimassa. Se on heidän ratkaistavanaan, Tervahauta muotoilee.

Tervahaudan mielestä koronan yleisvaarallisuuteen liittyvät toimivaltuudet eivät enää ole tarpeen. 

– Silloin, kun asetetaan säädöksiä voimaan, tietysti pitäisi olla ajatus siitä, mikä on se tie, jolloin ne puretaan. Infektioasiantuntijat ja tartuntatautilääkärit ovat olleet jo pitkään sitä mieltä, että luokittelu olisi ollut hyvä purkaa jo ajat sitten.

Tervahaudan mukaan korona-aikana tehdyistä virheitsä pitäisi ottaa opiksi. Hän vaatiikin asiasta perusteellista "jälkiselvitystä". Myös eri viranomaistahojen välistä yhteistyötä tulisi hänen mukaansa selvittää.

STM ei kannata kiirehtimistä

THL:n mukaan korona ei enää täytä kaikkia laissa määriteltyjä yleisvaarallisen tartuntataudin kriteerejä.

Lain mukaan tartuntatauti luokitellaan yleisvaaralliseksi, jos taudin tarttuvuus on suuri, jos tauti on vaarallinen, ja jos taudin leviäminen voidaan estää sairastuneeseen tai altistuneeseen kohdistetuilla toimenpiteillä, kuten karanteeneilla ja eristyksellä.

Laki sallii yleisvaarallisten tartuntatautien kohdalla karanteenit ja eristykset. Mikäli korona poistettaisiin yleisvaarallisten tartuntatautien listalta, koronalle altistuneita tai sairastuneita ei voitaisi enää määrätä viralliseen karanteeniin tai eristykseen.

Sosiaali- ja terveysministeriön STM mukaan koronavirus pysyy toistaiseksi yleisvaaralliseksi luokiteltujen tautien listalla.

MTV Uutiset ei tavoittanut STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalaista kommentoimaan asiaa. 

Viime heinäkuussa STM:n kanta oli, että poistamista ei kannata kiirehtiä.

Helmikuussa Puumalainen kommentoi asiaa toteamalla, että tilannetta seurataan tarkkaan.

Tervahaudan koko haastattelu löytyy MTV Katsomosta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja