Ministeri Lindénin mukaan koronan poistamisesta yleisvaarallisten tautien listalta keskustellaan syksyllä

Palaavatko koronarajoitukset syksyllä, ministeri Lindén? 9:12
Palaavatko koronarajoitukset syksyllä, ministeri Lindén vastaa polttavaan kysymykseen.

THL:n johtaja  Mika Salminen  ehdotti viime viikolla koronaviruksen poistamista yleisvaarallisten tautien listalta. Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén uskoo, että asiasta käydään syksyllä keskustelu.

– Riippuu aika paljon siitä, minkälainen variantti syksyllä jyllää. Voi olla vaarallisempi, kuin nykyinen omikron, mutta todennäköisesti se on lievempi ja silloin rajoitusten poistaminen on mielekästä.

Mikäli korona poistetaan yleisvaarallisten tartuntatautien listalta, vaikuttaa se Lindenin mukaan eniten karanteeneihin.

– Tartuntatautilakiin on kirjattu, että karanteeniin ja eristykseen määräämisen edellytys on, että tauti, jonka takia määrätään karanteeniin on luokiteltu yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi, hän kertoo.

– Eli siitä pitää olla vaaraa yhteiskunnalle.

Taudin poistaminen yleisvaarallisten tartuntatautien listalta ei kuitenkaan poistaisi mahdollisia rajoituksia, sillä niille on oma lainsäädäntönsä.

Uusi muunnos todennäköisesti lievempi

Lindén sanoo tulevien mahdollisten rajoitusten riippuvan siitä, mikä epidemian luonne on. Hän kertoo suomalaisten johtavien virusopin asiantuntijoiden arvioineen, että muunnos on aina todennäköisesti lievempi ja silloin hänen mukaansa rajoituksia ei ole tarpeen ottaa käyttöön.

– Jos tauti olisi tappavampi ja erittäin tarttuva, silloin yhteiskunnan olisi välttämättä suojauduttava ja rajoitukset ovat yksi keino.

Jos keväällä 2020 ei olisi otettu voimakkaita rajoituksia käyttöön, Suomen terveydenhuollon kantokyky olisi Lindénin mukaan vonut romahtaa.

Tehohoitopaikkoja kaivataan lisää

Lindén kertoo, että tehohoitopaikkojen kasvattamisesta tullaan puhumaan taas syksyllä.

Yhden tehohoitopaikan kustannus on miljoona euroa vuodessa. Arvion mukaan paikkoja tarvittaisiin lisää 20 prosenttia, joka tarkoittaa 50 uutta tehohoitopaikkaa. Se tarkoittaa 50 miljoonaa euroa pois muusta terveydenhuollosta tai lisää rahoitusta, Linden kertoo.

– Itse ajattelen, että viidessä vuodessa voimme lisätä tehohoitopaikkojen määrää 50.

Lue myös:

    Uusimmat