Köriläsmaasturi rantautui viimein Suomeen – yli viisimetrisessä amerikanlaivassa ei ole varusteissa säästelty

Ford Explorer saapuu Eurooppaan 2:25
Tällainen on Suomeenkin viimein saatu Ford Explorer.

Ford Explorer on vihdoin saapunut myös Eurooppaan.

Fordin iso katumaasturi Explorer on ehättänyt jo kuudenteen sukupolveensa, mutta vasta nyt se saapuu Suomen ja muun Euroopan markkinoille. Ensimmäisen sukupolven Explorer esiteltiin Yhdysvalloissa vuonna 1990 mallivuodelle 1991.

Explorer on yli viisi metriä pitkä, reilut kaksi metriä leveä ja lähes yhtä korkea seitsenpaikkainen katumaasturi. Jopa takimmaisilla kahdella istuimella on tilaa aikuisille, tosin mieluummin lyhyelle matkalle, sillä perällä joutuu istumaan polvet koukussa.

Muuten auto on todella tilava, eikä kyytiin kipuavien löytöretkeilijöiden tarvitse jättää kapsäkkejään pois kyydistä: viisipaikkaisena kolmannen istuinrivin penkit taitettuna tavaratilaa on massiiviset 1 137 litraa ja kaikkien istuinten ollessa käytössä tavaratilaa jää vielä 330 litraa, eli Ford Fiestan kontin verran.

Varustelutasoja on kaksi: ST-Line ja Platinum. Käytännössä autojen erot löytyvät yksityiskohdista. ST-Line on tunnelmaltaan sporttisempi ja Platinumissa on haettu edustavuutta. Varusteista ei ole kummassakaan mallissa tingitty, vaan nyt on menty ”fully loaded” -meiningillä. Lisävarusteiksi voi valita ainoastaan ulkovärin ja tarvittaessa vetokoukun.

Vain plugarina

Eurooppaan Ford Explorer tulee ainoastaan ladattavana hybridinä, Yhdysvalloissa tarjolla on muitakin vaihtoehtoja.

Kolmilitraisen V6 Ecoboost -bensiinimoottorin ja sähkömoottorin yhteisteho on 457 hevosvoimaa ja vääntö 825 newtonmetriä. Vaihteisto on kymmenpykäläinen automaatti ja auto on nelivetoinen.

Massiivisen SUV:n luulisi kulkevan leppoisasti, ja sitä se tekeekin huikean väännön turvin. Kaasupedaalin polkaisu paljastaa auton toisen luonteen: järkäle vyöryy nollasta sataan vaivaisessa kuudessa sekunnissa.

Eurooppaan tuotavien autojen alusta on tiukanpuoleinen, jotta ajettavuus olisi suorituskyvyn tasolla. Suuressa osassa Eurooppaa siitä tuskin on haittaa, mutta meikäläisillä teillä jousituksen jämäkkyys kostautuu aika ajoin pienenä puutteena mukavuudessa.

Amerikassa Exploreria myydään myös säädettävällä alustalla, mutta tänne tuotaviin autoihin sitä ei valitettavasti ole nyt tarjolla.

Meno maantiellä on vakaata ja muun muassa vastamelujärjestelmän ansiosta hiljaista. Tiukoissa paikoissa ulkomittojen hahmottamista auttaa 360 asteen kamerajärjestelmä.

Sähköiseksi yhdistetyn ajon toimintamatkaksi on WLTP:n mukaan mitattu 42 kilometriä. Virallinen kulutuslukema on 3,1 litraa bensiiniä sadalla kilometrillä ja 71 grammaa CO2-päästöjä kilometrillä. Sähkön loputtua tämän kokoluokan autoa on kuitenkin varsin vaikea saada kulkemaan sataa kilometriä alle kymmenellä bensiinilitralla. Sama koskee tietysti muitakin suuria plug-in-hybridejä.

Explorerin tärkeimmiksi kilpailijoiksi maahantuoja nimeää Volvo XC90:n ja BMW X5:n.

Vaikka Explorer on ladattava hybridi, sen akku ottaa talteen esimerkiksi jarrutusenergiaa täyshybridien tapaan. Erikseen on käytössä ajotila, jossa bensiinimoottorilla voi ladata ajoakkua. Lähes 2,5-tonnin painoiseen autoon olisi kuitenkin kuvitellut mahtuvan kapasiteetiltaan suuremmankin akun, kuin mitä siinä nyt oleva 13,6-kilowattituntinen on.

Akku on sijoitettu keskimmäisen penkkirivin kohdalle lattian alle auton oikealle laidalle. 68 litran bensiinitankki on sen vieressä vasemmalla puolella. Latausaika vaihtelee virtalähteestä riippuen reilusta neljästä tunnista lähes kuuteen tuntiin.

Nelivetoa ja sähköä

Explorer on nelivetoinen. Voima välittyy aina taka-akselille, ja tarvittaessa etuakselille. Alennusvaihdetta tai tasauspyörästön lukkoja ei ole, vaan vaativampien pintojen pito hoidetaan jarrujärjestelmällä. Valittavissa on Normal-, Eco- ja Sport-ajotilojen lisäksi ajotilat lumelle ja liukkaalle, maastoajoon ja perävaunun vetämiseen. Vetokykyä on 750 / 2500 kiloa.

Ajotilavalinta vaikuttaa ohjaustuntumaan, kaasunvastaavuuteen, ajonvakautukseen, vaihteen vaihtohetkeen ja nelivetoasetuksiin.

EV-ajoon on lisäksi tarjolla omat ajomoodit, joten kuljettaja voi valita, ajaako pelkällä sähköllä tai säästääkö sähköä myöhempää käyttöä varten, antaako automatiikan valita paras voimanlähde kulloiseenkin ajotilanteeseen vai lataako ajoakkua bensiinimoottorilla.

Suomessa Explorerin vuosimyynniksi kaavaillaan noin 250:tä kappaletta. Maahantuojan mukaan Expoler haastaa saman kokoluokan ja vähän pienemmätkin kilpailijat muun muassa kattavalla varustelullaan. ST-Line-mallin hinta alkaa vähän alle 83 000 eurosta.

Lue myös:

    Uusimmat