Koreoiden johtajat historialliseen tapaamiseen

Etelä- ja Pohjois-Korean johtajat tapaavat toisensa ensimmäisen kerran seitsemään vuoteen. Tapaaminen järjestetään Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissaelokuun 28.-30. päivä.

Koreoiden johtajat pitävät huippukokouksen tämän kuun lopulla. Etelä- ja Pohjois-Korea ilmoittivat maiden toisesta huipputapaamisesta tänään. Edellinen kokous oli vuonna 2000.

Yllätyksellinen ilmoitus liittyy monien arvioiden mukaan ennen muuta Etelä-Korean sisäpolitiikkaan ja maan joulukuussa pidettäviin presidentinvaaleihin.

Etelä-Korean presidentin Roh Moo Hyunin ja Pohjois-Korean presidentin Kim Jong Ilin huippukokous pidetään 28.-30. tätä kuuta Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa. Maiden johto kohtasi samassa paikassa myös seitsemän vuotta sitten.

Tapaamisen valmistelukokous pidetään piakkoin Kaesongissa. Se on erityistalousalue, joka sijaitsee maitten rajan tuntumassa Pohjois-Koreassa.

Presidentti Roh vakuutti lausunnossaan, että huipputapaaminen edistää maiden keskinäisiä suhteita ja antaa vauhtia pyrkimyksille saada Pohjois-Korea luopumaan ydinasehankkeistaan.

Pohjois-Korean äänenpainot entisellään

Ainakaan Pohjois-Korean viestimien sävyä tieto uudesta huipputapaamisesta ei liennyttänyt. Maan virallinen uutistoimisto kertoi uutisissaan huipputapaamisesta ja syytti saman tien Etelä-Koreaa "provokatiivisesta sapelinkalistelusta" ja "rikollisesta toiminnasta" viitaten eteläkorealaisten ja amerikkalaisten alkaviin yhteisiin sotaharjoituksiin.

Pohjois-Korea on sulkenut plutoniumia tuottavan Yongbyonin ydinreaktorin, kuten Kiinassa käydyissä kuuden maan neuvotteluissa sovittiin. Asiantuntijat eivät kuitenkaan usko, että se suostuisi luopumaan kokonaan ydinaseistaan. Pohjois-Korea on toistuvasti vaatinut, että Yhdysvaltojen on ensin vedettävä pois Etelä-Koreassa olevat 30000 sotilastaan.

Amerikkalaissotilaita on ollut Etelä-Koreassa vuosien 1950-53 Korean sodan jälkeen. Koreat eivät vieläkään ole solmineet rauhansopimusta, vaan sopineet vain tulitauosta.

Suurvallat tyytyväisiä

Kuuden maan neuvotteluihin osallistuvat Kiina, Yhdysvallat ja Japani ilmoittivat olevansa tyytyväisiä huippukokousilmoitukseen. Japanilainen Korea-asiantuntija Masao Okonogi arveli kuitenkin, että Yhdysvallat ja Japani eivät ole kovinkaan innostuneita Etelä-Korean toimeliaisuudesta.

- Ne pitäisivät parempana, että tämä tapahtuisi vasta kun kuuden maan neuvotteluissa on edetty enemmän.

Useissa kommenteissa huipputapaaminen nähtiin yrityksenä vaikuttaa Etelä-Korean joulukuussa pidettäviin presidentinvaaleihin. Keskustaoikeistolainen GNP-puolue johtaa selvästi mielipidekyselyissä.

- Pohjois-Korean hallitus on huolissaan Koreoiden suhteiden kehityksestä, jos GNP voittaa vaalit, sanoi Donggukin yliopiston professori Koh Yu Hwan.

Samoilla linjoilla oli myös kiinalainen professori Shi Yinhong.

- Realistisesti ajatellen Kim Jong Ilin päätavoitteena on lisätä GNP:n vastustajien kannatusta seuraavissa vaaleissa.

(MTV3-STT-REUTERS-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat