Mainos

Korealaiskoneen maahansyöksyssä kuoli 224 ihmistä

Eteläkorealaisen matkustajakoneen maahansyöksyssä Guamissa sai eilisiltana Suomen aikaa surmansa 224 ihmistä. Koneessa oli 231 matkustajaa sekä 23 miehistön jäsentä, joista 30:n tiedettiin jääneen henkiin. Useat pelastuneista olivat tehohoidossa paikallisissa sairaaloissa, joissa kaksi pelastettua oli jo aiemmin menehtynyt. Useimpien uhrien tila oli edelleen vakava.

Boeing 747 -tyyppinen matkustajakone oli matkalla Etelä-Korean pääkaupungista Soulista Tyynessämeressä sijaitsevalle Guamin saarelle. Kone syöksyi viidakkoon muutamaa kilometriä ennen laskeutumistaan Aganan lentokentälle. Vain koneen perä säilyi ehjänä maahansyöksyssä.

Yhdysvaltalainen amiraali Martin Janczak epäili tänään, ettei henkiinjääneitä enää löydetä. Etsinnöissä oli löydetty 69 ruumista ja 155 ihmistä oli vielä kadoksissa. Janczak kiisti väitteet, joiden mukaan koneen kapteeni olisi ilmoittanut tulipalosta koneessa ennen turmaa.

Pelastustöihin osallistunut Guamin kuvernööri Carl Gutierrez kertoi televisioyhtiö BBC:n haastattelussa, että kone oli osunut laivaston polttoaineputkeen yrittäessään laskeutua. Etelä-Korean lentoyhtiö syytti onnettomuudesta huonoa säätä ja Guamin lentokentän puutteellisesti toimineita laskeutumista ohjaavia laitteistoja. Guamin viranomaiset vahvistivat, että kentän huonolla säällä käytettävä opastusjärjestelmä oli ollut jonkin aikaa poissa käytöstä.

Etelä-Korean lentoyhtiön edustaja ilmoitti tänään, että lennon vaiheet ja ohjaamon tapahtumat rekisteröineet laitteet oli löydetty. Ns. mustat laatikot, joiden tiedoista selvinnee onnettomuuden syy, oli yhtiön edustajan mukaan jo lennätetty Yhdysvaltoihin tutkittaviksi.

Omaiset vaativat nimiä

Koneessa olleiden omaiset vaativat tänään, että hengissä selviytyneiden nimet julkistetaan.
-Emme halua anteeksipyyntöjä ja teknisiä tietoja. Haluamme tietää rakkaimpiemme kohtalon emmekä kuulla mustista laatikoista, huusi eräs sukulainen lentoyhtiön edustajalle lehdistötilaisuudessa Guamissa.

Yli 400 Soulin lentokentälle kokoontunutta omaista vaati niin ikään lentoyhtiötä julkistamaan selviytyneiden nimet. Hurjistuneet omaiset vaativat päästä paikan päälle Guamiin ja lentoyhtiö lupasi lennättää ainakin 400 omaista paikalle vielä tänään. Suurin osa onnettomuuskoneen matkustajista oli eteläkorealaisia turisteja ja häämatkalaisia. Koneessa matkusti myös kolme vauvaa. Matkustajien joukossa oli tiettävästi 21 ulkomaalaista, joista 14 oli Yhdysvaltain kansalaisia. Lisäksi koneessa matkusti yksi japanilainen ja yksi uusiseelantilainen. Viiden ulkomaalaisen kansallisuutta ei tiedetty.

Koneessa oli myös parikymmentä Etelä-Korean tärkeimmän oppositiopuolueen, Uuden politiikan kansallisen kongressin, jäsentä. Heidän joukossaan oli pitkäaikainen kansanedustaja, puolueen parlamenttiryhmän entinen johtaja Shin Ki Ha.

Yhdysvalloille kuuluva Guam on eteläkorealaisten suosima lomasaari. Saaren lentokenttä on yksi Tyynenmeren vilkkaimpia. Monet Aasian ja Pohjois-Amerikan välillä lentävät koneet tekevät välilaskun saarelle.
(STT-Reuter-AFP-DPA)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.