Kopla Itä-Euroopasta hankki radiopuhelimet ja Airbnb-asunnot murtomatkailua varten – hävitti satojentuhansien saaliin hetkessä Suomen rajan yli

Ammattimainen itäeurooppalainen rosvokopla kahmi asuntomurroilla kuukaudessa 220 000 euron saaliin Espoon ja Kauniaisten alueella. Murtovarkaudet tapahtuivat viime keväänä, ja suurin osa saaliista päätyi ulkomaille ja jäi kadoksiin.

Liiga matkusti Suomeen Moldovasta nimenomaan rikosten tekemistä varten. Matka tapahtui maalis–huhtikuun aikana.

Kuukauden kestävän reissun aikana he majoittuivat kolmessa Airbnb-asunnossa Espoon ja Kauniaisten alueella. Asunnot toimivat myös saaliin arviointi- ja säilytyspaikkana murtojen jälkeen.

Rosvoretki oli huolellisesti suunniteltu.

Kopla hankki käyttöönsä auton, jolla he saapuivat Suomeen. Auto toimi kulkuvälineenä murtokohteiden metsästyksessä ja kopla kuljetti sillä myös murtosaalistaan.

Miehet poistuivat maasta samalla lennolla huhtikuussa. He palasivat kuitenkin takaisin maahan toukokuussa, jolloin poliisi nappasi miehet kiinni.

Poliisin esitutkinnan mukaan moldovalaisia murtomiehiä kuului koplaan kolme. 

Valikoivat syrjäisiä taloja

Miehet hankkivat käyttöönsä radiopuhelimet voidakseen viestiä sujuvasti ja huomiota herättämättä keskenään murtopaikoilla.

Maalis–huhtikuun aikana kopla tunkeutui yhteensä kahteentoista yksityisasuntoon. Liiga valitsi kohteikseen hieman syrjässä tai muutoin suojaisassa paikassa sijaitsevia omakoti- ja erillistaloja.

Murtokohteiden asukkaat olivat tekoaikaan poissa kotoa.

Murtautumistapa oli eri kohteissa hyvin samantapainen. Miehet rikkoivat ikkunan tai oven lasin esimerkiksi kivellä heittämällä tai väänsivät ikkunan irti puitteineen.

Minkkiturkki, aurinkolaseja ja vaatteita

Sisällä kopla penkoi paikkoja ja etsi arvotavaraa. Miesten mukaan lähti käteistä rahaa, keräilyrahoja, arvomerkkejä, asiakirjoja sekä arvokkaita koruja ja kelloja. Yhdestä kohteesta miehet veivät mukanaan kokonaisen kassakaapin.

Lisäksi kopla kahmi mukaansa esimerkiksi aurinkolaseja, minkkiturkin, elektroniikkaa, pöytähopeita, astioita, vaatteita, hajuvesiä, elintarvikkeita ja alkoholia.

Neljä vuotta vankeutta

Syyttäjän mukaan kopla vei asunnosta yhteensä lähes 320 000 euroa ja aiheutti yli 50 000 euron murtovahingot.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus katsoi kuitenkin, että yksityiskodeista varastetun omaisuuden arvo oli noin 100 000 euroa syyttäjän väittämää vähäisempi.

Murtojen jälkeen kopla järjesteli saaliin kuljetukset Suomen rajojen ulkopuolelle. Poliisin esitutkinnan mukaan monista suomalaiskodeista varastetuista esineistä löytyi sittemmin Moldovassa otettuja kuvia.

Käräjäoikeus tuomitsi keskiviikkona 43-vuotiaan Sergiu Dmitrievich Carabetchin neljän vuoden ehdottomaan vankeuteen kahdestatoista törkeästä varkaudesta.

Kiisti kaikki rikokset

Tuomittu kiisti koko oikeusprosessin ajan kaikki rikokset. Hän on ollut vangittuna toukokuun alusta lähtien. Oikeus määräsi hänet pidettäväksi edelleen vangittuna.

Yksi nyt tuomitun rikoskumppaneista on saanut samoista rikoksista tuomion aiemmin.

Oikeus velvoitti heidät korvaamaan uhreille aiheuttamansa vahingot.

Lue myös:

    Uusimmat