Romanialainen ammattivaras vuosiksi vankilaan – 15 asuntomurron kohteena olivat vanhat omakoti- ja rivitalot

Romanialainen ammattivaras vuosiksi vankilaan – 15 asuntomurron kohteena olivat vanhat omakoti- ja rivitalot. 0:15

Helsingin käräjäoikeus langetti romanialaiselle Ionel Ruicalle 4 v 4 kk vankeustuomion kaikkiaan viidestätoista asuntomurrosta Helsingissä ja Vantaalla.

Murrot tapahtuivat syys-lokakuun 2019 aikana. Kohteet sijaitsivat Helsingissä ja Vantaalla junaradan läheisyydessä.  42-vuotias mies oli syytteessä kaikkiaan 16 törkeästä varkaudesta, mutta yksi syyte hylättiin.

Romanialainen kertoi itse, että hän oli saapunut Suomeen lentokoneella 20. syyskuuta 2019. Mies kertoi lukeneensa netistä, että Suomi on kehittynyt maa ja palkat olivat hyvät. Miehellä oli mukanaan teltta, jossa hän Tikkurilan kulmilla asui.

Murrot tapahtuivat kolmen viikon ajanjaksolla.

Hän oli kertomansa mukaan kerännyt Suomessa pulloja ja kävellyt kaduilla toivoen löytävänsä jonkun, joka voisi kertoa mistä saisi töitä. Töitä ei löytynyt ja mies kertoi epätoivoisessa tilanteessa ajautuneensa tekemään asuntomurtoja. Mies myönsi murroista puolet.

Kuva: Mies tallentui mm. Rekolan aseman valvontakameraan.

Murrot tehtiin asuntoihin, kun kukaan ei ollut kotona. Kohteet olivat vanhempia omakoti- ja rivitaloja ja niihin tunkeuduttiin sisäpihan puolelta ikkunoista useimmiten kello 19-23 aikaan.

Kolme murtoa tapahtui Puistolassa sekä kaksi Hiekkaharjussa ja Tapanilassa. Muut teot tehtiin Tikkurilassa, Tapaninvainiolla, Pukinmäessä, Rekolassa, Tapaninkylässä, Kulomäessä, Metsolassa ja Tapulikaupungissa.

"Ammattimaisuutta"

Teot olivat nopeita ja pääosin taloista vietiin käteistä rahaa, kelloja, koruja ja helposti rahaksi muutettavaa elektroniikkaa.

Oikeuden mukaan tällaiset seikat osoittivat tekijässä ammattimaisuutta, koska tekijä selvästi tiesi mitä haki ja pyrki välttämään kiinnijoutumisen. Oikeus arveli, että kohteita on tarkkailtu ennalta.

Kaikki kohteet sijaitsivat kävelyetäisyydellä pääradan juna-asemista. Tämä osoittautui myös näytöksi jutussa, koska mies tunnistettiin useasta aseman valvontakamerakuvista. Myös esimerkiksi miehen kengät tunnistetiin kuvista ja murtopaikoilta löytyneiden jalkineen jäljet täsmäsivät miehen kenkiin. Näyttöä löytyi myös miehen matkapuhelinten sijaintitiedoista.

Puhelimesta myös selvisi, että mies oli aina välittömästi tekojen jälkeen hakenut netistä tietoja samanlaisista tavaroista, jotka asianomistajat olivat ilmoittaneet anastetuiksi.

Ruica selitti tätä sillä, että hän vaihtoi ja myi tavaroita Romaniassa nettisivuston kautta ja haut liittyivät näihin.

Käräjäoikeus piti kuitenkin täysin epäuskottavana esimerkiksi sitä, että murtovarkauksista syytetyllä olisi ollut nettisivuillaan Romaniassa myynnissä suomalainen käsi- ja taideteollisuuden liiton ansiomerkki, jollainen juuri oli anastettu Suomessa.

Poliisi otti miehen kiinni 12. lokakuuta. Tuona päivänä hän oli tehnyt kaksi murtoa. Vain näiden kahden teon uhrit saivat omaisuutensa takaisin.

Helsingin poliisista kerrotaan, että se ei selvinnyt mihin Ruica kätki varastettua tavaraa tai lähettikö hän kenties niitä eteenpäin.

Törkeitä varkauksia

Oikeus katsoi teot törkeiksi varkauksiksi. Teot häiritsivät vakavalla tavalla uhrien kotirauhaa ja niistä aiheutui taloudellista vahinkoa.

Syyttäjä vaati koventamisperusteen käyttöä. koska kansainvälisten rikosrekisteritietojen mukaan Ruica on tuomittu asuntomurroista 1990-luvulta alkaen useita kertoja muun muassa Tanskassa, Saksassa ja Romaniassa.

Käräjäoikeus ei uskonut miehen selityksiin työnhausta, vaan katsoi Suomeen tulon tarkoitukseksi ammattimaisten asuntomurtojen tekemisen lyhyessä ajassa. Aiemmat ja nyt Suomessa tehdyt teot osoittivat piittaamattomuutta lain käskyistä ja kielloista.

Poliisi julkaisi marraskuussa kuvia Ruicasta tietojen saamiseksi.

Oikeus otti rangaistuksen pohjaksi vakavimman murron eli sen jossa anastetun arvo oli suurin. Sen rangaistus määriteltiin 10 kuukauden mittaiseksi koventamisperuste huomioon ottaen.

Yhteisen rangaistuksen mittaamisen periaatteiden – eli kansan kielellä tukkualennuksen – mukaisesti muut murrot toivat 3 kk per teko.

Näin oikeus rangaistus oli yhteensä 4 v 4 kk. Vangittuna ollut mies määrättiin suorittamaan tuomiotaan.

Ionel Ruica määrättiin maksamaan murtojen uhreille ja vakuutusyhtiöille anastetusta omaisuudesta ja korjauskuluista yhteensä 39000 euroa.

 

Lue myös:

    Uusimmat