Ulkomaalainen rikollisryhmä tehtaili työmaamurtoja urakalla, mutta urakkapalkka jäi haaveeksi – poliisi iski satojen tuhansien saaliiseen

Rikosten paljousalennus kuohuttaa Milan Jaffin seksuaalirikostuomion jälkeen – miksi tuomioita kohtuullistetaan? 9:12
Rikosten paljousalennus kuohuttaa Milan Jaffin seksuaalirikostuomion jälkeen – miksi tuomioita kohtuullistetaan?

Helsingin, Länsi-Uudenmaan ja Itä-uudenmaan poliisilaitokset ovat selvittäneet laajan työmaamurtosarjan, josta epäillään ulkomaalaista rikollisryhmää. Poliisi epäilee, että ryhmittymä teki murtoja Uudellamaalla syyskuusta 2022 tämän vuoden tammikuuhun saakka.

Rikosnimikkeinä tapauksissa on varkauksia, törkeitä varkauksia ja varkauden yrityksiä. Epäillyt rikokset tehtiin porukoissa, joihin kuului kolmesta viiteen ihmistä.

– Tietojemme mukaan rikollisryhmä koostuu 30–40 henkilöstä. Ryhmä on tehnyt aiemmin vastaavanlaisia rikoksia Ruotsissa, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mika Alanen.

Rikokset tehtiin pääosin öisin ja niissä iskettiin säilytyskontteihin, joissa varastoitiin työkaluja. Epäillyt käyttivät apunaan kulmahiomakonetta ja joissain tapauksissa kontin seinään tehtiin reikä.

Poliisi on tavoittanut epäillyistä kaksi. Toinen heistä oli mukana kaikilla matkoilla, jotka rikollisryhmä teki Suomeen. Häntä epäillään yli 30 työmaamurrosta.

Toinen epäillyistä osallistui ainoastaan matkaan, joka tapahtui tämän vuoden tammikuussa. Häntä epäillään yli 20 työmaamurrosta.

– Matkat olivat kestoltaan reilun viikon pituisia, ja matkojen tarkoitus oli vain ja ainoastaan rikosten tekeminen, Alanen toteaa.

Yhteistyötä Viron kanssa

Tutkinnan alkuvaiheessa yhteistyötä tehtiin myös Viron viranomaisten kanssa. 

– Viron yhteistyökumppaneilla oli merkittävä rooli siinä, että saimme anastettua omaisuutta takaisin ja palautettua asianomistajille, rikoskomisario Mika Alanen sanoo.

Tallinnassa pysäytettiin tammikuun puolivälissä pakettiauto Helsingin poliisin pyynnöstä. Autosta löytyi 1900 työkalua, joiden epäiltiin olevan Suomen varastettua tavaraa. Työkalujen arvioitu yhteisarvo oli noin 600 000 euroa.

Esitutkinnassa selvisi, että työkalut oli anastettu rakennustyömailta Etelä-Suomessa tammikuun alkupuolen ja puolenvälin aikaan.

Työkalut palautettiin Virosta Suomeen, ja niistä noin 1800 on saatu yhdistettyä tiettyyn työmaamurtoon ja palautettua oikeille omistajille. Rikosvyyhti on siirtynyt syyteharkintaan.

Pakettiautossa 100 000 euron edestä saalista

Toisessa Länsi- ja Itä-Uudenmaan poliisilaitosten kanssa yhteistyössä tutkitussa kokonaisuudessa viisi miestä on vangittuna työmaamurroista epäiltyinä.

Uudellamaalla sijaitsevilta rakennustyömailta varastettiin yöaikaan hitsauslaitteita ja sähkötyökaluja. Työkalut anastettiin yleensä rikkomalla työmaiden varastokonttien lukot. 

Poliisi seurasi helmikuun loppupuolella viittä miestä, joiden epäiltiin liittyvän poliisille ilmoitettuihin varkauksiin.

Miesten nähtiin käyvän 26. helmikuuta Espoossa sijaitsevan Merituulen ostoskeskuksen parkkipaikalla ulkomaan kilvissä olevan pakettiauton luona. Miehet pysäytettiin 27. helmikuuta heidän ollessaan poistumassa maasta Länsisataman kautta.

Merituulen parkkipaikalle jääneestä pakettiautosta löydettiin 15:stä eri varkaudesta peräisin olevaa omaisuutta. Anastukset olivat tapahtuneet helmikuun 20.–27. välisenä aikana.

Pakettiautoon oli varastoitu yli 300 erilaista työkonetta, joiden yhteisarvon arvioidaan olevan noin 100 000 euroa. Noin 200 työkonetta on palautettu omistajilleen.

Osalle työkoneista ei ole löydetty omistajaa. Esitutkinnassa selvisi, että neljä ryhmään kuuluvaa miestä oli tullut Suomeen 18. helmikuuta anastetun omaisuuden kätköpaikkana käytetyllä pakettiautolla.

Helsingin käräjäoikeus vangitsi viisikon maaliskuun alussa. Rikoskokonaisuuden esitutkinta on lähes valmis.

Lue myös:

    Uusimmat