Rikollisryhmä repi "Euran Daltonien" tyylillä maksuautomaatteja irti – poliisi selvitti ryöstösuman, karu tyylinäyte tallentui videolle

Oletko nähnyt näitä henkilöitä ja ruskeaa Kia-farmaria? Kokonainen bensa-aseman maksuautomaatti vietiin Janakkalassa 0:43
Katso videolta millaisin keinoin rikollisryhmä ryösteli bensa-asemia.

Poliisi on saanut selvitettyä laajan varkauksien suman, joka alkoi viime kesänä. Ulkomaisista koostuva rikollisryhmä tehtaili ryöstöjä ja repi irti kokonaisia maksuautomaatteja bensa-asemilta.

Kyseessä on viime vuoden heinä- ja elokuussa Etelä-Suomessa liikkuneen, ulkomaisen rikollisryhmän lukuisten törkeiden varkauksien sarja.

Ryhmä käytti usein teoissaan varastettuja autoja, joita apuna käyttäen saatiin revittyä irti kylmäasemien automaatteja.

Ryhmä ajeli näillä autoilla myös liikehuoneistojen ovista läpi.

Kaakkois-Suomen poliisi kertoo tiedotteessa, että nyt valmistuneessa esitutkinnassa syyttäjälle siirtyy yhteensä 27 varkautta, joista suurin osa on törkeitä.

Ryhmän rikoksista saama rikoshyöty on ollut kokonaisuudessaan yli 110 000 euroa ja teoista koitui asianomistajille yhteensä yli 230 000 euron vahingot.

– Viime vuoden heinäkuussa Suomeen saapui neljän romanialaisen miehen ryhmä, jonka tavoitteena oli tehdä mahdollisimman arvokkaan saaliin varkauksia, ja poistua tämän jälkeen nopeasti maasta. Ryhmän kohteet vaihtelivat, ainoastaan asuttuihin asuntoihin tämä ryhmä ei kohdistanut murtoja, poliisi kertoo. 

Kohteena ryhmällä oli käteinen raha, helposti jälleen myytävät matkapuhelimet tai pienemmissä kohteissa myös savukkeet.

– Kohteiksi joutuivat yksityisten ja yritysten autot, pienet lähikaupat, kioskit, baarit, kylmäasemat, huonekaluliikkeet ja suuremmat matkapuhelimia myyvät liikkeet, poliisi luettelee.

– Joukkoon mahtui myös eläinlääkäriasema sekä kukkakauppa.

Kohteisiin murtauduttiin yöaikaan ikkunoita rikkomalla ja kaltereita vääntämällä. 

"Tekotapa kuin Euran Daltoneilla"

Autoilla ajettiin ovista läpi kauppaliikkeisiin tai vedettiin hinausköydellä tankkauspisteiden rahanmaksuautomaatteja irti.

– Tekotapa noudatteli vanhaa "Euran Daltonien" mallia, jossa automaatti repäistään autoon kiinnitetyllä köydellä kokonaan irti. Tekotavan perusteella yleisessä keskustelussa paikallisten nuorten mahdollinen osallisuus olikin esillä. Näin asia ei kuitenkaan ollut, poliisi kertoo.

– Tekijöiden jäljille pääsimme jo varkauksien tekoaikana, mutta romanialainen nelikko ehti poistua maasta ennen kiinniottoa. Samat tekijät kuitenkin palasivat Suomeen syksyllä ja aloittivat uusien jäsenien kanssa vastaavan rikossarjan. Tällä kertaa tekijät saatiin rikossarjan alkuvaiheessa kiinni. 

Kokonaisuus on poliisin mukaan jo käräjäoikeuden käsittelyssä.

Valvontakameratiedot nopeuttavat tutkintaa

Tapauksen tutkinnan innoittamana poliisi muistuttaa valvontakameroiden hyödyistä. 

– Tutkinnassa oli huomattavaa apua laadukkaista kameravalvontatallenteista. Haluamme muistuttaa, että yritykset ja yksityisetkin voivat ilmoittaa omista tallentavista kameroistaan poliisille. Kameravalvontakartaston avulla tieto saatavilla olevista tallenteista tulee nopeasti rikostutkintaan, mikä nopeuttaa merkittävästi rikosten tutkintaa ja helpottaa rikosten selvittämistä. 

Poliisi.fi/kameravalvontakartasto -sivustolta löytyy ohjeita oman kameran tietojen ilmoittamiseen.

Lue myös:

    Uusimmat