Ammattimainen suojahaalarikopla iski Verkkokauppa.comin liikkeeseen – valvontakamerat tallensivat yli 100 000 euron rikoksen

Henkilöt murtautuivat Verkkokaupan päävarastoon – Kolme naamioitua varasta tallentui valvontakameraan 0:44
Päästä varpaisiin naamioituneet murtomiehet tallentuivat valvontakamerakuviin.

Suojahaalareihin sonnustautunut varasliiga iski yöaikaan elektroniikkaliikkeeseen ja rosvosi yli sadantuhannen euron arvosta puhelimia. Valvontakamerakuvat todistavat, että keikka oli ohitse alle viidessä minuutissa.

Viime marraskuun lopussa Pirkkalassa kauppakeskus Veskassa sijaitsevan Verkkokauppa.comin valvontakamerat tallensivat erikoisen näyn. Kuvissa neljä päästä varpaisiin naamioitunutta miestä väänsi sorkkarautojen avulla liikkeen nosto-ovea auki.

Miehet olivat sonnustautuneet hupullisiin kertakäyttöhaalareihin. Osalla oli huppu vedetty pään yli, kasvonsa he olivat peittäneet syvään vedetyllä pipolla ja ylös nostetulla kaulurilla, käsissään heillä oli käsineet.

Miehet toimivat erittäin järjestelmällisesti. 

Kello oli kymmentä yli puolenyön, kun he kävivät nosto-oven kimppuun pareittain. Reilun kolmen minuutin kuluttua miehet tyhjensivät jo liikkeen lasivitriinejä ja vajaan viiden minuutin kuluttua he olivat poistuneet liikkeestä.

Rosvokoplan mukaan lähti noin 110 000 euron arvosta elektroniikkaa, lähinnä kännyköitä. Jälkeensä he jättivät tyhjiä hyllyjä ja särkynyttä lasia.

Yli puolet saaliista jäi kadoksiin

Murtovarkautta seuraavana päivänä viranomaiset ottivat kiinni Tallinnan satamasta romanialaisen 47-vuotiaan miehen. Mies oli matkustanut autolautalla Suomesta Viroon.

Miehen pakettiautossa oli lastina reilun 50 000 euron arvosta Verkkokauppa.comista edellisenä yönä varastettuja puhelimia. Viranomaiset takavarikoivat lastin.

Romanialaismies oli ainoa, joka koplasta jäi kiinni. Kadoksiin jäi myös noin 60 000 euron arvosta kännyköitä.

Tarkasti suunniteltu keikka

Poliisin mukaan ulkomaalaisliiga oli suunnitellut murtokeikan tarkasti ennalta. Keikkaa varten oli hankittu varusteita, pakoautoja ja majapaikka Keravalta.

Tekopaikalla miehet lastasivat varastamansa puhelimet farmarimalliseen henkilöautoon, jolla he pakenivat syrjäiselle paikalle lähistölle. Tämän jälkeen lasti siirrettiin kahteen muuhun pakoautoon ja kuljetettiin pois Pirkkalasta.

Henkilöauto ja osa tekovälineistä hylättiin metsän reunaan lähelle murtopaikkaa.

Itäeuroopalaisten koplien tapa toimi

Televalvontatietojen mukaan 47-vuotias romanialaismies oli ajanut muutama tunti ennen murtoa Keravalta Pirkkalaan. Hän odotti autoineen ennalta sovitulla kohtaamispaikalla ja kuljetti tämän jälkeen ainakin osan lastista Keravalle ja seuraavana päivänä Viroon.

Itäeurooppalaisten murtokoplien tyypilliseen toimintatapaan kuuluu lähettää varastettu saalis eri teitä hyvin nopeasti, jopa muutaman tunnin kuluttua murtokeikasta rajan yli.

Liigat käyttävät kuljetukseen esimerkiksi rekkoja, joiden onteloissa esimerkiksi asuntomurroissa saaliiksi saadut korut ja muu arvotavara saadaan kätevästi katoamaan suomalaisten viranomaisten ulottumattomiin.

Kiisti rikoksen

Mies kiisti syyllistyneensä rikokseen. Hänen oman selityksensä mukaan hän oli ajanut Keravalta Pirkkalaan auttamaan kavereitaan auton käynnistämisessä.

Miehen oman kertoman mukaan hän ei huomannut, että hänen autoonsa olisi lastattu mitään tavaraa. Hän väitti olleensa täysin tietämätön autostaan löydetyistä varastetuista tavaroista.

Oikeus ei ammattimaiseen murtokeikkaan kuljettajana osallistuneen miehen selityksiä niellyt.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi 47-vuotiaan romanialaismiehen törkeästä varkaudesta puolentoista vuoden ehdolliseen vankeuteen. Mies oli vangittuna marraskuisesta kiinniotostaan lähtien tuomion antamiseen helmikuun lopulle saakka.

Tuomio on lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat